Recepti
MEDITERANSKA KUHINJA

Najsočniji recept za parmigianu je sve što trebate danas

Najsočniji recept za parmigianu je sve što trebate danas
Parmigiana je toliko dobra da se može poslužiti kao glavno jelo, a odlično funkcionira i kao prilog. Ovaj recept vodi te korak po korak kroz pripremu

Parmigiana je klasično talijansko jelo koje je osvojilo srca ljubitelja mediteranske kuhinje. Ovo jelo, bogato okusima i teksturama, kombinira slojeve prženih patlidžana, svježe rajčice, rastopljene mozzarelle i aromatičnog parmezana, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Svaka talijanska obitelj ima svoj recept koji se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući tajne savršenog omjera sastojaka i začina. Sastojci su dovoljni za šest osoba, a za pripremu ti treba malo više od sat vremena.

Sastojci:

1 kg patlidžana

800 g rajčica

100 g naribanog parmezana

200 g mozzarelle

1 svežanj bosiljka

2 prstohvata soli

1 prstohvat papra

2 žlice maslinovog ulja

ulje za prženje

Postupak:

Patlidžane operemo i narežemo na otprilike centimetar debele ploške. Posolimo ih i ostavimo na nagnutom tanjuru deset minuta da ispuste gorku tekućinu. Očistimo i operemo rajčice te ih narežemo na kockice. Mozzarellu narežemo na ploške, a parmezan grubo naribamo.

Patlidžane isperemo, ocijedimo i osušimo. U tavi dobro zagrijemo ulje, na kojem pržimo patlidžane. Pržene patlidžane stavimo na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.

U drugoj posudi na malo ulja popržimo kockice rajčice, dodamo dva lista bosiljka, sol i papar te kuhamo 20 minuta na umjerenoj vatri.

Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Duboki lim za pečenje namažemo i u njega slažemo sloj pripremljenih patlidžana. Posipamo ih parmezanom, prekrivamo mozzarellom i prelijemo dijelom rajčice. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke.

Pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na srednjoj visini, zatim izvadimo lim iz pećnice i pustimo ga 15 minuta da se ohladi.

Ohlađenu parmigianu narežemo na kvadrate, poslužimo na tanjur i ukrasimo listom bosiljka, piše Okusno.je