MEDITERANSKA KUHINJA

Najsočniji recept za parmigianu je sve što trebate danas

Parmigiana je toliko dobra da se može poslužiti kao glavno jelo, a odlično funkcionira i kao prilog. Ovaj recept vodi te korak po korak kroz pripremu

parmigiana
Foto: Shutterstock

Parmigiana je klasično talijansko jelo koje je osvojilo srca ljubitelja mediteranske kuhinje. Ovo jelo, bogato okusima i teksturama, kombinira slojeve prženih patlidžana, svježe rajčice, rastopljene mozzarelle i aromatičnog parmezana, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Svaka talijanska obitelj ima svoj recept koji se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući tajne savršenog omjera sastojaka i začina. Sastojci su dovoljni za šest osoba, a za pripremu ti treba malo više od sat vremena.

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 800 g rajčica
  • 100 g naribanog parmezana
  • 200 g mozzarelle
  • 1 svežanj bosiljka
  • 2 prstohvata soli
  • 1 prstohvat papra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ulje za prženje

Postupak:

  • Patlidžane operemo i narežemo na otprilike centimetar debele ploške. Posolimo ih i ostavimo na nagnutom tanjuru deset minuta da ispuste gorku tekućinu. Očistimo i operemo rajčice te ih narežemo na kockice. Mozzarellu narežemo na ploške, a parmezan grubo naribamo.
  • Patlidžane isperemo, ocijedimo i osušimo. U tavi dobro zagrijemo ulje, na kojem pržimo patlidžane. Pržene patlidžane stavimo na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
  • U drugoj posudi na malo ulja popržimo kockice rajčice, dodamo dva lista bosiljka, sol i papar te kuhamo 20 minuta na umjerenoj vatri.
  • Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Duboki lim za pečenje namažemo i u njega slažemo sloj pripremljenih patlidžana. Posipamo ih parmezanom, prekrivamo mozzarellom i prelijemo dijelom rajčice. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke.
  • Pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na srednjoj visini, zatim izvadimo lim iz pećnice i pustimo ga 15 minuta da se ohladi.
  • Ohlađenu parmigianu narežemo na kvadrate, poslužimo na tanjur i ukrasimo listom bosiljka, piše Okusno.je