Najmekša bezglutenska peciva (s kvascem)
Za one koji žude za klasičnom teksturom dizanih peciva, ovaj recept koristi kvasac i kombinaciju bezglutenskih brašna za nevjerojatno mekane i pahuljaste rezultate.
Sastojci:
- 10 g aktivnog suhog kvasca
- 25 g šećera (podijeljeno)
- 90 g toplog mlijeka
- 10 g cijelih psyllium ljuskica
- 150 g tople vode
- 160 g tapioka škroba
- 130 g prosenog brašna (plus za posipanje)
- 25 g sirak brašna (ili heljdinog/zobenog)
- 5 g ksantan gume
- 5 g soli
- 8 g praška za pecivo
- 1 jaje (sobne temperature)
- 20 g otopljenog maslaca
Dodatno: - 1 jaje za premaz
- 30 g otopljenog slanog maslaca za premazivanje nakon pečenja
Priprema:
Aktivirajte kvasac tako da ga pomiješate s 1 žlicom šećera i toplim mlijekom te ostavite 10-15 minuta dok se ne zapjeni. U drugoj posudi pomiješajte psyllium ljuskice s toplom vodom i ostavite da se stvori gel (oko 30-45 sekundi). U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za tijesto (ili velikoj zdjeli ako radite ručno) pomiješajte suhe sastojke: škrob, brašna, ksantan gumu, sol, prašak za pecivo i ostatak šećera. Dodajte jaje, otopljeni maslac, aktivirani kvasac i psyllium gel. Mijesite dok se ne sjedini, a zatim još 5 minuta mikserom (ili 8-10 minuta ručno) dok tijesto ne postane glatko i mekano, lagano ljepljivo. Tijesto podijelite na 9 jednakih dijelova (oko 76g svaki) i na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte glatke kuglice. Posložite ih u namašćen kvadratni kalup (20 cm), pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat, dok se ne udvostruče. Zagrijte pećnicu na 190°C. Peciva premažite razmućenim jajem i pecite 20-22 minute dok ne porumene. Odmah nakon vađenja iz pećnice, dok su još vruća, obilno ih premažite otopljenim slanim maslacem.