FINO I ZDRAVO

Imamo sjajne recepte za domaća peciva i kruh od zobenog brašna

Od brzih recepata bez kvasca do onih koji zahtijevaju malo više strpljenja za dizanje tijesta, zobena peciva nude raznolikost koja će zadovoljiti svačiji ukus

peciva
Foto: Shutterstock

Zobeno brašno sve je češći gost u kuhinjama zaljubljenika u pečenje, i to s dobrim razlogom. Osim što je bogato vlaknima koja potiču probavu i daju dugotrajan osjećaj sitosti, zob jelima daje ugodnu, blago orašastu aromu i neodoljivo mekanu teksturu. Bilo da tražite zdraviju alternativu klasičnim pekarskim proizvodima ili ste u potrazi za bezglutenskim opcijama, peciva od zobenog brašna izvrstan su izbor koji ne zahtijeva kompromise po pitanju okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema domaćih peciva od zobi iznenađujuće je jednostavna, čak i za one bez mnogo pekarskog iskustva. Ovisno o receptu, zobeno brašno može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim brašnima, a rezultat su ukusna i nutritivno bogata peciva savršena za doručak, užinu ili kao prilog glavnim jelima. Od brzih recepata bez kvasca do onih koji zahtijevaju malo više strpljenja za dizanje tijesta, zobena peciva nude raznolikost koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Image
Foto: Pexels

U nastavku donosimo četiri provjerena recepta za neodoljiva domaća peciva od zobenog brašna. Ovi recepti pokrivaju različite pristupe – od jednostavnog kruha bez kvasca idealnog za početnike, preko pahuljasto mekih peciva s kvascem, do brzih varijanti s jogurtom ili chia sjemenkama. Isprobajte ih i otkrijte zašto su zobena peciva postala omiljena zdrava poslastica u mnogim domovima.

Jednostavan kruh od zobenog brašna bez kvasca

Ovaj recept idealan je za brzu pripremu jer ne zahtijeva dizanje tijesta. Kruh je mekan, ukusan i nutritivno bogat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih pahuljica (ili 2 šalice zobenog brašna)
  • 2 velika jaja (ili 2 lanena jaja za vegansku opciju)
  • 1 šalica običnog punomasnog jogurta (ili nezaslađenog sojinog jogurta)
  • 2 žlice maslinovog ulja (ili drugog ulja po izboru)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • Opcionalno: 1 žlica jabučnog octa (za mekšu teksturu)

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kruh (cca 20 cm) papirom za pečenje ili ga namastite. Ako koristite zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu velike brzine dok ne dobijete fino brašno. U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja, jogurt, maslinovo ulje i opcionalno jabučni ocat. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte mokru smjesu. Špatulom miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatko tijesto bez grudica. Ravnomjerno rasporedite tijesto u pripremljeni kalup. Pecite 30 do 40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kruha ne izađe čista. Ostavite kruh da se hladi u kalupu najmanje 15 minuta prije rezanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4