Carski drobljenac, poznat i kao kaiserschmarrn, tradicionalni je austrijski desert koji se priprema od slatkog tijesta sličnog onom za palačinke. Tijesto se peče u tavi, razmrvi na komadiće i zatim karamelizira.
Iako je danas obavezni dio tradicionalnih jela u mnogim regijama, posebno u Austriji, njemačkom govornom području i dijelovima Istočne Europe, zanimljivo je da se kaiserschmarrn pojavio i u židovskim kuharicama i manuskriptima iz Beča, čime je postao i dio židovske kulinarske tradicije. Zbog svoje popularnosti, jelo je prošireno diljem germanskih zemalja, a posebice u Beču, odakle potiče. Za desert, kaiserschmarrn je poznat i van granica Austrije, a često se poslužuje uz kompot ili džem, obično uz čašu dobre kave ili čak uz malo alkohola poput ruma ili Grand Marniera, kako to često rade u Austriji.
Ime dolazi od njemačkih riječi "Kaiser" (car) i "Schmarrn" (besmislica ili kaša), a prema legendi, desert je bio omiljen caru Franji Josipu I. koji je bio poznat po tome da je volio jednostavne deserte. Jednom su mu pripremili prebogat kolač, pa je njegova žena, carica Elizabeta, odbila jesti. Car je, pak, rekao da vidi što je taj "šmarn" (nered) koji je njihov kuhar napravio i, kad je probao, oduševio se – tako je jelo postalo poznato kao kaiserschmarrn (carski nered). Postoje i druge verzije o nastanku jela, a jedna kaže da su ga u počecima kuhari pripremali za lovce, pa su ga s vremenom obogatili mlijekom, grožđicama i jajima.
Carski drobljenac recept
Za pravo uživanje, kaiserschmarrn poslužuje se uz marmeladu (najčešće od šljive) i šećer u prahu, ali možeš dodati i limunov sok ili čak javorov sirup za dodatni okus. Za Carski drobljenac je važno dobro odvojiti bjelanjke od žumanjaka – to je tajna za savršeno pjenasti rezultat!
Carski drobljenac sastojci:
- 4 jaja
- 200 ml mlijeka
- 120 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 1 vanilin šećer (po želji)
- 50 g grožđica (po želji, natopljenih u rumu ili vodi)
- 1 žlica maslaca (za pečenje)
- 2 žlice šećera za karameliziranje
- Šećer u prahu za posipanje
- Kompot od šljiva, jabuka ili marelica (za posluživanje)
- Džem (za posluživanje)
Carski drobljenac postupak:
- Odvoji bjelanjke od žumanjaka u dvije posude.
- U posudu sa žumanjcima dodaj šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Miješaj pjenjačom dok smjesa ne postane svjetložuta i pjenasta.
- Postupno dodaj mlijeko i brašno, naizmjenično, dok ne dobiješ glatko tijesto bez grudica.
- Bjelanjke izradi mikserom u čvrsti snijeg i pažljivo ga lopaticom umiješaj u tijesto kako bi ostalo prozračno.
- U velikoj tavi rastopi maslac na srednje jakoj vatri.
- Ulij tijesto u tavu i poravnaj ga lopaticom. Ako koristiš grožđice, ravnomjerno ih pospi po površini tijesta.
- Peci dok donja strana ne poprimi zlatno-smeđu boju (oko 3-4 minute).
- Okreni tijesto (ako se raspadne, nema veze, to je dio šarma!). Vilicom ili lopaticom razdrobi tijesto na manje komade veličine zalogaja.
- Pospi komadiće s 1-2 žlice šećera i nastavi peći još nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Šećer će se karamelizirati i dati drobljencu finu koricu.
- Drobljenac premjesti na tanjur i pospi šećerom u prahu.
- Posluži topao uz kompot, džem ili samo uz čašu mlijeka.
POGLEDAJ VIDEO: Nutricionist: Kako smršavjeti uz jela koja kuhaš za klince?