Želiš li se hraniti zdravo no već su ti dosadile granola i zobena kaša ili pak ti nedostaje ideja o tome što jesti za doručak, isprobaj zdrave kekse. Mogu se pripremiti od raznih sastojka, koje sigurno već imaš u svojoj kuhinji, ukusni su i vrlo zdravi.
Pripremaju se vrlo jednostavno i brzo, a osim za doručak, možeš ih ponijeti na posao i jesti ih kao zdravi međuobrok u onim trenucima kada te uhvati glad.
Najpopularniji su keksi od zobenih pahuljica, no možeš ih napraviti i od banane, suhog, voća, orašastih plodova... Nedostaje li ti ideja, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih recepata za keksiće koji se brzo pripremaju, a vrlo su fini.
Foto: Instagram, Unsplash
Keksi sa zobenim pahuljicama
Sastojci:
1 jaje
100 g brašna zobenog ili integralnog
1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone
malo soli
90 g smeđeg šećera
90 g maslaca
200 g zobenih pahuljica
po želji sjeckana čokolada, orašasti plodovi...
Priprema:
Najprije pjenasto izmiksaj jaje i šećer pa dodaj masac. Potom pomiješaj sve suhe sastojke i sjedini sa smjesom od jaja. Dobro promiješaj kako bi smjesa bila kompaktna. Od dobivene smjese napravi kuglice. Prilikom oblikovanja ih malo spljošti, a slaži ih na papir za pečenje. Peci ih 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
Keksi s bananom
Sastojci:
2 ili 3 banane
100 g zobenih pahuljica
50 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
Priprema:
Izgnječi banane vilicom pa dodaj zobene pahuljice. Dodaj i malo mljevenih lješnjaka orašastih plodova po želji. Obliku keksiće i slaži ih na papir za pečenje. Peci ih 15 minuta na 200 stupnjeva.
Zobeni keksi sa suhim voćem
Sastojci:
200 g integralnog brašna
70 g zobenih pahuljica
100 g suhog voća
80 g smeđeg šećera
1 žlica meda
125 g margarina
Priprema:
Najprije izmiksaj margarin sa šećerom i medom pa dodaj sve ostale sastojke i zamijesi tijesto. Oblikuj keksiće i slaži ih na papir za pečenje. Peci 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
Keksi sa cimetom
Sastojci:
2 jaja
300 g integralnog brašna
100 g smeđeg šećera
125 g maslaca
100 g mljevenih orašastih plodova
1 prašak za pecivo
2 žličice cimeta
1 vanilin šečer
1 žlica meda
Priprema:
Najprije pomiješaj sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj posudi izmiksaj jaja s maslacom, šećerom, medom i vanilin šećerom. Spoji smjese i promiješaj dok ne postane kompaktno. Ostavi u hladnjaku oko sat vremena, a zatim izvaljaj tijesto i reži željene oblike. Slaži ih na papir za pečenje i peci 10 minuta na 180 stupnjeva.
Granola keksi
Sastojci:
2 jaja
100 g maslaca ili kokosovog ulja
100 g zobenih pahuljica
50 g integralnog ili zobenog brašna
2 žlice mljevenog kokosa
1 žlica lana
1 žličica praška za pecivo
1 šalica sitno sjeckanog suhog voća
1 žličica cimeta ili začina za medenjake
1 žlica meda
voda po potrebi
Priprema:
Najprije spoji sve suhe sastojke. Otopi maslac (ili kokosovo ulje) i pomiješaj s medom te po potrebi dodaj malo vode. Izmiksaj jaja i pomiješaj ih s otopljenim maslacem. Lagano promiješaj kako bi se sastojci sjedinili. Zatim dodaj sve ostale sastojke - zobene pahuljice, brašno, mljeveni kokos, začine i suho voće. Keksiće možeš vaditi žlicom ili rukama i slagati ih na papir za pečenje. Peci ih 15-20 minuta na 180 stupnjeva.