Friteza na vrući zrak trenutno je najpopularniji kuhinjski uređaj, a ako si i ti nabavila svoj primjerak ili razmišljaš o tome, u nastavku imamo pet jednostavnih recepata koje u ovoj zdravijoj verziji friteze možeš ispeći.
Razlikuje se od klasične friteze zbog toga što namirnice termički obrađuje uz pomoć suhog zraka, bez ili s vrlo malo ulja, zbog čega su zdravije, no kod pripreme u klasičnoj fritezi u kojoj se prže u dubokom ulju.
U fritezi na vrući zrak možeš pripremiti brojna jela - od smrznutih pilećih krilaca, cijelog pileta, do savršeno hrskavog pomfrita, pečenog povrća, keksa i kolača. Također, u fritezi na vrući zrak možeš zagrijati hranu kao u mikrovalnoj pećnici. Sjajna je stvar što zauzima jako malo prostora, no, s druge strane, zbog toga je ograničena količina hrane koju u njoj odjednom možeš pripremiti, odnosno porcije su puno manje - što nije nužno loša stvar.
Također, u fritezi na vrući zrak ne možeš peći hranu koja sadrži tekućinu, ali će se u njoj zato super ispeći sjemenke bundeve, domaći keksi, kesteni, krumpir, povrće, pohano meso. Friteza na vrući zrak prava je majstorica za hrskavost, a kako bi ti se hrana savršeno ispekla, ravnomjerno je rasporedi u posudi za pečenje i fritezu zagrij prije, no što namirnice staviš u nju. U nastavku ti donosimo pet recepata za fritezu na vrući zrak.
Pile iz friteze na vrući zrak
Sastojci:
- jedno pile
- žličica češnjaka u prahu
- žličica luka u prahu
- žličica mljevene crvene paprike
- pola žličice osušenog ružmarina
- pola žličice osušenog timijana
- žličica maslinovog ulja
- sol i papar
Postupak:
Zagrij fritezu na vrući zrak na 190 Celzijevih stupnjeva. U posudici pomiješaj začine, pile naulji pa mu u kožu i unutrašnjost utrljaj začine. Stavi potom pile u zagrijanu fritezu i peci 20 minuta prsima okrenutim prema dolje. Potom pile okreni na leđa i peci još deset minuta. Nakon što je pile pečeno, ostavi ga još deset minuta da se sokovi u njemu prožmu pa ga tek onda nareži i serviraj.
Krumpir pečen u ljusci
Ovako pripremljen krumpir ima finu hrskavu koricu, dok je iznutra sočan i kremast te lagan za probavu, a uz nadjev ovaj krumpir postaje prava gozba.
Sastojci:
- tri veća krumpira
- sol i papar
- tri žličice suncokretovog ulja
Nadjev:
- cheddar sir ili neki drugi koji voliš
- mladi luk
- komadići hrskave slanine
- režanj češnjaka
- kiselo vrhnje
Postupak:
Fritezu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Krumpire dobro operi i posuši čistom krpom te ih naulji i u njih utrljaj sol i papar. Slobodno posoli malo više jer će se sol zadržati u korici krumpira. Peci ih 40 minuta. Kada su gotovi, prereži ih, ali ne do kraja. Ustvari, zareži ih i tako vruće, napuni komadićima sira, žličicom kiselog vrhnja koj ćeš staviti u svaki krumpir, hrskavom slaninom, sitno narezanim mladim lukom i češnjakom.
Kesteni iz friteze na vrući zrak
Sastojci:
- kesteni, količina po želji
Postupak:
Zagrij fritezu na vrući zrak na 200 Celzijevih stupnjeva. Svaki kesten zareži kako bi ih mogla guliti kada se ispeku. Stavi ih u fritezu na 15 minuta i to je to. Uživaj u nutritivno bogatim i ukusnim plodovima jeseni.
Pečene banane
Jednostavan, a hranjiv desert koji će se svidjeti svakome tko voli banane.
Sastojci:
- banane
- cimet
- smeđi šećer
Postupak:
Operi banane pa ih obriši krpom i osuši. Nemoj ih guliti, već i po dužini prepolovi. Pospi ih s malo cimeta i šećera te stavi u fritewzu na zrak prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva. Banane peci sedam minuta. Možeš ih servirati uz kuglicu sladoleda od čokolade ili šlag.
Zdravi keksi iz friteze na vrući zrak
Sastojci:
- 45 grama zobenih pahuljica
- 45 grama zgnječene banane
- 3 grama praška za pecivo
- 15 grama maslaca
- 15 ml mlijeka
- 3 ml ekstrakta vanilije
- komadići čokolade
Postupak:
Pomiješaj suhe sastojke pa im dodaj zgnječenu bananu, ekstzrakt vanilije, mlijeko i komadiće čokolade te sve dobro promiješaj. U fritezu na vruć zrak stavi papir za pečenje i zagrij je na 170 Celzijevih stupnjeva. Od smjese oblikuj keksiće te ih poredaj u fritezu i peci sedam - osam minuta. Kada ih budeš vadila još će biti mekani, no ne brini. Stvrdnut će se na zraku. Ovakve zdrave kekse možeš jesti za doručak uz šalicu mlijeka, kave ili čaja ili pak kao međuobrok.