Quiche Lorraine
Najpopularnija je pita quiche od jaja i pancete koja je dobila ime po regiji Lorraine odakle dolazi.
Sastojci:
1 prhko tijesto
200 g pancete
3 jaja
2 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
2 dcl mlijeka 2,8 %
sol
papar
muškatni oraščić
Priprema:
Staviti tijesto u kalup te ostaviti pola sata u hladnjaku. Rezati pancetu u malim komadima. Staviti pancetu u tavu na laganu vatru samo da pusti masnoću. Miješati jaja sa vrhnjem i mlijekom, dodati soli (ne previše zbog pancete koja je dosta slana), papar i muškatni oraščić. Izvaditi tjesto iz hladnjaka, staviti pancetu na tijesto, te dodati smjesu od jaja,mlijeka,vrhnja. Peći 45-50 minuta na 180 C. Provjeriti nakon pola sata, ako vidite da je pita već dobila lijepu boju stavite aluminjsku folju na vrh da ne bi izgorjela i vratite u pećnicu. Možete juservirati kao predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.