Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

U božićne dane pečena purica ili patka najomiljenije su jelo

Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

Pečena purica s mlincima

Sastojci:
1 purica (3- 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2-3 žlice Vegete
malo soli, papra
150 gr sušene slanine
1 vrećica za pečenje

Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete,te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva C i ne vaditi puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je  za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po 1 kg težine.

Mlinci:
brašno 1 kg
1 jaje
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi

Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/3