Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

U božićne dane pečena purica ili patka najomiljenije su jelo

Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

Za božićni ručak neizbježna je pečenka, bilo da se radi o bijelom ili crvenom mesu. Kod Slavonaca je tradicija pečena junetina u umaku ili piletina. Za Zagreb i okolicu tipičnija je purica, a može ju zamijeniti i pečeno pile. Puricu spremaju i u Dalmaciji te u Istri,  dok je u Međimurju božićni specijalitet patka.

Male tajne...

Kako da purica bude sočna iznutra, pitanje je koje najčešće muči one koji se odluče pripremiti pečenu puricu. Meso ne smije biti prepečeno jer je tada tvrdo i neukusno. A to svi žele izbjeći iako se baš to najčešće i dogodi.  Jedno je od ključnih pravila da nakon što meso izvadite iz otopine, dobro ga osušite. Kako biste dobili hrskavu koricu, suhu puricu možete premazati mješavinom meda i octa.Prije pečenja svakako puricu temperirajte, jer nije poželjno da je pečete hladnu.

Puricu možemo natrljati solju i suhim začinima (začinimo unutrašnjost, kožicu i površinu mesa ispod kožice), te stavljamo da odleži na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/3