U hrvatskoj javnosti prevladava mišljenje kako se u našu zemlju već godinama uvozi zamrznuto meso koje Europska unija više ne želi jer mu je "istekao rok trajanja". Problem je u tome što na nivou EU ne postoji propis kojim se određuje duljina roka trajanja za zamrznuto meso.
Određivanje roka trajanja zamrznutog mesa prepušteno proizvođačima.
Određivanje roka trajanja zamrznutog mesa prepušteno je subjektima u poslovanju s hranom, dakle proizvođačima ili onima koji to meso stavljaju na tržište, tako da se duljima roka trajanja zamrznutog mesa određuje u skladu s njihovom dobrom proizvođačkom praksom. To znači da subjekti u poslovanju s hranom jamče određenu kvalitetu tog proizvoda za vrijeme koje su naveli kao rok trajanja te uz navedene uvjete pohrane.
Čimbenici koji utječu na duljinu roka i kakvoću zamrznutog mesa:
Donijeti propise kojima bi se to jednoznačno određivalo na EU nivou nije lako, možda čak i nije moguće jer na duljinu roka zamrznutog mesa utječe više čimbenika. Na kakvoću zamrznutog mesa utječe zdravstveno stanje životinja prije klaoničke obrade, anatomska lokacija u trupu životinje (udio masnog tkiva), primjena dobre higijenske prakse tijekom klaoničke obrade, trajanje obrade od trenutka klanja do tehnološkog hlađenja, pohrana ohlađenog mesa do njegovog zamrzavanja, režim zamrzavanja, vremenski rok uskladištenja, način odmrzavanja te namjena mesa nakon odmrzavanja. I tako za svaku vrstu mesa, peradi (pure, pilići, kokoške, patke, guske), papkara (svinje, goveda) i kopitara (konji, magarci).
Osim toga s tehnološkim razvojem mogu se očekivati rješenja koja će se vidjeti u primjeni različitih ambalaža koje mogu doprinijeti stabilnosti, kakvoći i dugotrajnosti mesnih proizvoda, kao i druge promjene u pohranjivanju mesa na još niže temperature zamrzavanja.
Odgovornost u poslovanju s hranom.
Ipak mora se napomenuti kako je zamrzavanje najbolji i najučinkovitiji način očuvanja mesa i zadržavanja njegovih karakterističnih svojstava. Sustav sigurnosti hrane prepoznaje odgovornost subjekta u poslovanju s hranom, a kao metodu kontrole koristi se mogućnošću sljedivosti. Tako utvrđuje se porijeklo i vrijeme koje je proteklo od klanja/početka zamrzavanja do trenutka koji proizvođač navodi kao rok trajanja.
Kvaliteta zamrznutog mesa bit će lošija što je dulje zamrznuto pa bismo ga trebali pojesti u roku od tri do šest mjeseci.