Protiv mamurluka: 10 namirnica koje je najbolje jesti (i piti) prije alkohola

Kvalitetan obrok prije konzumacije alkohola uvijek je dobra ideja jer hrana zadržava alkohol u tvom želucu duže i usporava brzinu kojom se on apsorbira u tijelo

Protiv mamurluka: 10 namirnica koje je najbolje jesti (i piti) prije alkohola

Većina nas je vjerojatno barem jednom provela večer u kojoj smo popile čašu previše alkohola i probudile se osjećajući se prilično...grozno. 

Iako je umjereni unos alkohola (čaša do dvije alkoholnog pića dnevno) povezan s nekoliko zdravstvenih koristi, previše alkohola može imati bezbroj negativnih zdravstvenih učinaka, uključujući ozljede, depresiju, tjeskobu, bolesti jetre i visoki krvni tlak. A da ne spominjemo mamurluk koji se pojavljuje sljedećeg dana. 

Naravno, jedini stopostotno siguran način izbjegavanja negativnih učinaka alkohola je da uopće ne piješ, ali ako ćeš slaviti Novu godinu uz alkoholno piće u ruci - pronašle smo nekoliko namirnica koje bi trebala jesti prije slavlja ako želiš izbjeći mamurluk

Kvalitetan obrok prije konzumacije alkohola uvijek je dobra ideja jer hrana zadržava alkohol u tvom želucu duže i usporava brzinu kojom se on apsorbira u tijelo, što znači da će ti trebati više alkohola da bi se osjećala pijano (i mamurno sljedeći dan).

Image

Tri tjedna recepta: Novogodišnji kokteli


Banane

Banane su bogate kalijem, a ovaj elektrolit ima važnu ulogu u funkciji mišića, krvnom tlaku, funkciji živaca i regulaciji tekućine. Naše tijelo ima tendenciju gubitka kalija kad pijemo alkohol (posebno kada pijemo prekomjerne količine), tako da konzumiranje hrane bogate kalijem prije konzumacije alkohola može pomoći povećati količinu u tvom tijelu.

Špinat, avokado, krumpir, leća, mlijeko i jogurt također su bogati kalijem i slobodno ih možeš uvrstiti u svoj meni prije konzumacije alkohola. 


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Lubenica

Lubenica je sjajan odabir prije konzumacije alkohola, jer sadrži mnogo vode, što pomaže hidrataciji tijela. Konzumiranje ovog i sličnog voća (poput dinje) može pomoći u sprečavanju dehidracije povezane s konzumiranjem alkohola, a dinja je također puna esencijalnih elektrolita koji se mogu potrošiti konzumacijom alkohola.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Losos

Losos je bogat vitaminom B12, važnim hranjivim sastojkom koji se često smanjuje konzumiranjem alkohola. Ujedno je bogat proteinima i zdravim mastima, a oboje može usporiti apsorpciju alkohola u organizam. Za izvrstan obrok prije konzumacije alkohola, ispeci losos u pećnici ili na tavici i pojedi ga uz šparoge i omiljene cjelovite žitarice.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je proteinima, a zbog toga što sadrži puno bjelančevinakoje sesporo probavljaju - usporava apsorpciju alkohola. Osim bjelančevina, jogurt sadrži i masti i ugljikohidrate, što ga čini hranjivom namirnicom koja će te zasititi i pružiti puno energije.


shimmer fallback

(Foto: Depositphotos)

Piletina

Budući da je bogata proteinima, piletina se probavlja prilično sporo i pomaže usporiti količinu alkohola koji se apsorbira u organizmu. Proteinu, zajedno s masnoćama i vlaknima, treba duže da se probavi, što može pomoći usporiti rast razine alkohola u krvi.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Jaja

Jaja su još jedan odličan izbor visokoproteinske hrane koja će ti pomoći usporiti apsorpciju alkohola u tijelu. No koristi se ne zaustavljaju samo na proteinima. Jaja su također bogata aminokiselinom zvanom cistein koja igra važnu ulogu tijekom metabolizma alkohola.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Avokado

Avokado sadrži kalij, važan elektrolit koji se često smanjuje pri prekomjernoj konzumaciji alkohola. Osim toga, avokado je bogat i sa zdravim mastima, koje se polako probavljaju kako bi usporili apsorpciju alkohola u krv. Jedna od najboljih stvari o avokadu je da ga zbog njegovog bezličnog okusa možeš lako dodati gotovo bilo kojem obroku.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Batat

Batat je dobar dodatak svakom obroku ili užini prije nego što kreneš u izlazak koji uključuje alkohol. Sadrži kalij i druge elektrolite, a također je i složeni ugljikohidrat, što znači da mu treba vremena da se razgradi i može pomoći usporiti apsorpciju alkohola u tijelu. Osim toga, batat ima i druge prednosti. Istraživanja su pokazala da sprječava promjene šećera u krvi, što može spriječiti prejedanje uzrokovano ispijanje alkoholom.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Humus

Budući da sadrži zdravu kombinaciju masti, proteina i ugljikohidrata - humus je odličan izbor hrane prije konzumacije alkohola. Posebno je dobra opcija za one koji žele unijeti puno proteina iz biljnog izvora. 

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Voda

S obzirom da je alkohol prirodni diuretik, lako te može dovesti do dehidracije. Iz tog razloga, ispijanje nekoliko čaša vode jedna je od najvažnijih stvari koju možeš učiniti prije konzumacije alkohola (ali i poslije!). Osim vode, možeš jesti i hranu bogatu vodom poput krastavca, jagoda i zelene salate.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.