Proslavite Svjetski dan tjestenine uz neka od ovih ukusnih jela

Obožavamo tjesteninu na sve moguće načine

Proslavite Svjetski dan tjestenine uz neka od ovih ukusnih jela

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom

Sastojci za 4 osobe 

15 g maslaca 
300 g kuhane šunke, narezane na kockice debljine 0,5 cm
300 g makarona
250 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanoga kravljeg sira prema ukusu
100 g naribanoga, dozrelog sira
100 g gorgonzole, narezane na male komade
1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića
2 kuglice mozarelle, ocijeđene i narezane na kockice debljine 1 cm
3 žutanjka 
150 g zamrznutoga graška, otopljenog
100 g naribanoga pecorina 
sol i papar po želji 

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 220°C/s ventilatorom 200°C/ plinsku na oznaku broj 7.
2. Rastopite maslac u tavi i pržite šunku 3 minute, odnosno dok ne postane hrskava. Maknite s vatre.
3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. Maknite s vatre. 
4. Prelijte vrhnjem i sirevima. Vratite lonac na laganu vatru i miješajte 1 minutu drvenom kuhačom.
5. Maknite tavu s vatre i dodajte muškatni oraščić, mozzarellu, žutanjke, grašak, šunku i pola pecorina. Malo posolite, jako popaprite i miješajte pola minute. 
6. Stavite tjesteninu u plitku, okruglu posudu zdjelu promjera 30 centimetara. Pospite preostalim pecorinom i pecite na sredini pećnice otprilike 15 minuta ili dok se na vrhu ne počnu stvarati mjehurići. 
7. Kada jelo bude gotovo, ostavite ga još 5 minuta izvan pećnice pa ga narežite i poslužite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

3/7