Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom
Sastojci za 4 osobe
15 g maslaca
300 g kuhane šunke, narezane na kockice debljine 0,5 cm
300 g makarona
250 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanoga kravljeg sira prema ukusu
100 g naribanoga, dozrelog sira
100 g gorgonzole, narezane na male komade
1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića
2 kuglice mozarelle, ocijeđene i narezane na kockice debljine 1 cm
3 žutanjka
150 g zamrznutoga graška, otopljenog
100 g naribanoga pecorina
sol i papar po želji
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 220°C/s ventilatorom 200°C/ plinsku na oznaku broj 7.
2. Rastopite maslac u tavi i pržite šunku 3 minute, odnosno dok ne postane hrskava. Maknite s vatre.
3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. Maknite s vatre.
4. Prelijte vrhnjem i sirevima. Vratite lonac na laganu vatru i miješajte 1 minutu drvenom kuhačom.
5. Maknite tavu s vatre i dodajte muškatni oraščić, mozzarellu, žutanjke, grašak, šunku i pola pecorina. Malo posolite, jako popaprite i miješajte pola minute.
6. Stavite tjesteninu u plitku, okruglu posudu zdjelu promjera 30 centimetara. Pospite preostalim pecorinom i pecite na sredini pećnice otprilike 15 minuta ili dok se na vrhu ne počnu stvarati mjehurići.
7. Kada jelo bude gotovo, ostavite ga još 5 minuta izvan pećnice pa ga narežite i poslužite.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb