Tjestenina s tunom i mahunarkama
Sastojci (za 6 osoba)
300 g farfallina
400 g slanutka u konzervi, ocijeđenoga
400 g crvenoga graha u konzervi, ocijeđenoga
400 g graha lima u konzervi, ocijeđenoga
400 g tunjevine u ulju, ocijeđene
1 ljubičasti luk, oguljen i tanko narezan
1 neprskani limun
6 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
2 žlice nasjeckanih listića svježe metvice
sol i papar po želji
Priprema
1. Ulijte 4 litre vode u veliki lonac, dodajte 2 žlice soli i pustite da zakipi. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene, kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite u cjedilu i odmah stavite pod mlaz hladne vode kako bi se tjestenina prestala kuhati. Kada se ohladi, poškropite je maslinovim uljem i ostavite da se cijedi 5 minuta. Dobro je protresite svakih šezdesetak sekundi.
2. Stavite sve mahunarke, tunjevinu i narezani luk u veliku zdjelu. Iscijedite sok od polovice limuna i prelijte uljem. Dodajte metvicu, posolite i popaprite. Dobro promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta na sobnoj temperaturi.
3. Dodajte tjesteninu u zdjelu u kojoj su mahunarke i lagano promiješajte kako bi se okusi proželi. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. Promiješajte svakih 5 minuta.
4. Odmah poslužite ili stavite u zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku do sutra. Nemojte jelo držati u hladnjaku dulje od 48 sati i uvijek ga jedite posluženo na sobnoj temperaturi.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb