Domaći sladoled od kokosa
Priprema kokosovog mlijeka:
Vodu i kokosovo brašno stavi u lonac i zagrijavaj na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom. Kada proključa, kuhaj još 2-3 min. Makni s vatre i ostavi da odstoji 4-5 min. Zatim smjesu prebaci u multipraktik i miksaj nekoliko minuta na najvećoj brzini dok se ne dobije smjesa nalik kašici. Na posudu stavi cjedilo, a preko cjedila rasprostri gazu i zatim na nju izlij smjesu kokosa i vode. Gazu zatvori, dobro stisni i napravi zavežljaj pa rukama stišći i cijedi. Ono što će se cijediti iz gaze je kokosovo mlijeko.
Priprema sladoleda:
Slatko vrhnje istuci u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopi i ostavi da se malo ohladi. U posebnoj posudi mikserom istuci kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tuci dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići, a zatim u tu smjesu malo po malo dodaj šlag uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodaj otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno istuci mikserom. Dobivenu smjesu izlij u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na najmanje 4 sata.
Sastojci:
- Domaće kokosovo mlijeko
- 250 ml vode
- 60 g kokosovog brašna
- Sladoled
- 150 ml kokosovog mlijeka
- 150 g punomasnog kiselog vrhnja
- 150 ml slatkog vrhnja
- 75 g šećera
- 75 g bijele čokolade
- 4 žlice kokosovog brašna
- 1/2 žličice arome vanilije