Pravilno pranje salate

Idealno bi bilo kupovati samo organski uzgojeno voće i povrće. Još idealnije bi bilo imati komadić zemlje i uzgajati svoje vlastito voće i povrće prirodnim metodama.

Pravilno pranje salate

Nažalost, ovo drugo mnogi nemaju ili imaju, ali nemaju vremena posvetiti se vrtu, a kupovno organski uzgojeno voće i povrće je mnogo skuplje od običnog. Zbog toga većina nas ipak kupuje na običnim tržnicama, kod prodavača koji su koristili razna sredstva da očuvaju i povećaju prinos svog roda. U gorim slučajevima, kupujemo od preprodavača koji su kupili ono što prodaju od proizvođača na veliko.

Povrće i voće se tretira pesticidima, umjetnim gnojivom, fungicidima. Osim toga, na površini plodova žive mnogobrojne vrste bakterija i gljivica koje ne vidimo golim okom. Jedan dio ovih sredstava i mikroorganizama se spere s plodova kišom. Ostatak ostane na površini ploda. Iako često nailazimo na podatke da se najviše vitamina krije u ljusci jabuke, istina je da se tu krije i najviše ovih toksičnih materija. Zato je jabuku poželjno oljuštiti ili baš, baš dobro oprati.

Na internetu postoji čitav niz metoda i savjeta za pranje. Neki savjetuju dodavanje octa u vodu, neki običnog deterdženta (koji je svakako manje štetan od sredstava kojima su biljke prskane), limunovog soka ili sode bikarbone. Primjena nekih od ovih dodataka ima donekle smisla, ali nijedan od njih ne može ukloniti sve što se nalazi na plodu. Ocat pomaže razaranje staničnog zida patogenih bakterija ili neutraliziranje baznih pesticida, ali neće skinuti kisele komponente. Dodavanje ovakvih prirodnih supstanci sigurno neće štetiti, ali u mnogim slučajevima neće ni pomoći. Osim toga, tako se može promijeniti i ukus nekih vrsta voća ili povrća.

Kada  se govori o pranju salate, bez obzira bila li to glavica ili ona koje je već prethodno nasjeckana, nije dovoljno samo je isprati ispod mlaza hladne vode. Mnogo bolje rješenje je da napunite sudoper hladnom vodom te u njega potopite odvojene listove salate. Naravno, trebate pripaziti da je sudoper savršeno čist.

Druga opcija je da koristite veću zdjelu te nju stavite u sudoper i napunite hladnom vodom i u nju namočite izdvojene listove salate.
Ostavite listove da plutaju najmanje 10 minuta u vodi. Dok se natapaju prljavština i pijesak će pasti na dno sudopera ili zdjele.
Potom izvadite listove iz vode te ih protresite kako bi se riješili viška vode. Na tržištu postoje i određeni uređaji (tzv. spinneri) koji pomažu da se salata brze osuši, no ako nemate, to nije problem.

Postoji trik koji je jednako uspješan, a sve što trebate napraviti je listove salate zamotati u kuhinjsku krpu (ili više njih, ovisno o količini salate) i staviti u plastičnu vrećicu koju trebate dobro zavezati na rubovima. Potom dobro zavrtite vrećicu, vrteći je oko ruke. Zbog pokreta će voda skliznuti s lišća i natopiti tkaninu.