Na spomen kasnih ljetnih dana, jedna od prvih stvari koja nam padne na pamet definitivno su knedle sa šljivama - ukusne, sočne i pahuljaste, baš onakve kakve ih je baka uvijek radila
Sastojci
Priprema
Skuhaj krumpir: Krumpir kuhaj dok vilica ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se krumpiri dovoljno ohlade, oguli ih i naribaj. Pazi da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Očišćeni i ribani krumpir potpuno ohladi.
Pripremi šljive: U međuvremenu operi šljive. Svaku šljivu prereži po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da ih možeš iskoštiti. Ukloni koštice. Ako voliš slađe knedle, možeš ih napuniti s pola žličice šećera. Šljive ostavi sa strane.
Napravi tijesto: U veliku zdjelu stavi naribani krumpir. Pospi s malo soli i rastopljenim maslacem, pa dodaj brašno i griz. Miješaj dok se ne obradi većina brašna. Dodaj jaje i umiješaj vilicom, a zatim kratko zamijesi tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto (nemoj pretjerivati). Tijesto će biti ljepljivo.
Napravi knedle: Podijeli tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su ti šljive prilično velike, podijeli tijesto na 8 dijelova. Ako voliš okruglice s tankim slojem tijesta, podijeli ih na 12 dijelova, ali imaj na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom. Svaki dio poravnaj u okrugli oblik s dobro pobrašnjenim rukama i u sredinu stavi šljivu. Tijesto čvrsto omotaj oko šljive, brtveći rubove i oblikujući je u knedlu. Ako se rub ne lijepi jer si upotrijebila previše brašna, umoči prst u vodu i namoči rub da zatvoriš tijesto oko šljive. Pazi da ne zarobiš zrak unutra ili knedla neće potonuti na dno posude kako bi trebala, već će plutati od početka. (Bez brige ako se to ipak dogodi, ali bolje je da potonu jer se tijesto pravilno skuha i manja je mogućnost pucanja.)
Skuhaj knedle: U velikom loncu zagrij slanu vodu. Knedle od šljiva kuhaj oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - trebale bi isplivati pred kraj vremena kuhanja. Pazi da se ne lijepe za dno posude. U međuvremenu pripremi krušne mrvice.
Za preljev od krušnih mrvica: U velikoj tavi otopi maslac, dodaj krušne mrvice i par žlica mljevenih orašastih plodova po želji. Dobro miješaj nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok krušne mrvice i orašasti plodovi malo ne potamne i lijepo mirišu. Umiješaj šećer i cimet po želji. Makni tavu s vatre i pripazi na mrvice premazane maslacem jer ih preostala toplina može lako zagoriti (redovito miješaj).
Uvaljaj knedle u mrvice: Izvadi knedle i prebaci ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljaj ih u mrvice dok ne budu u potpunosti prekrivene. Pospi ih šećerom u prahu po želji i posluži odmah! Ako ih ti ostane, čuvaj kedle u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Savjet
Oblikovane i nekuhane knedle uvijek možeš zamrznuti pa naknadno skuhati. Jednostavno ih posloži na lim za pečenje ili dasku za rezanje obloženu papirom za pečenje. Ostavi malo prostora između knedli kako se kasnije ne bi slijepile. Smrznute knedle možeš prebaciti u vrećicu za zamrzavanje (npr. po 2 komada u jednu vrećicu za jednu porciju). Imaj samo na umu da smrznute knedle kuhaš nešto duže.