Gusta juha od poriluka
Sastojci
- 200 grama bijelog graha
- maslinovo ulje
- dva poriluka srednje veličine
- jedan veći krumpir
- jedan češanj češnjaka
- 600 ml povrtnog temeljca
- sol i papar
- kurkuma, svježi origano
- pola šalice mlijeka
Postupak:
Grah prethodno skuhaj ili koristi kuhani iz limenke. Polovicu količine graha stavi na pleh zajedno s jednim porilukom izrezanim na kolutiće, začini maslinovim uljem, soli i paprom te grančicom origana i stavi u pećnicu na 20-ak minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pečeno povrće koristit ćeš za dekoraciju juhe, ali i obogatit će jelo okusom. Želiš li pojednostaviti postupak pripreme jela, preskoči ovaj korak i kuhani grah dodaj direktno u lonac u kojem kuhaš juhu.
Poriluk izreži na kolutiće, koristi i zeleni dio biljke. Češnjak usitni, krumpir nareži na kockice. Sve dinstaj na malo maslinovog ulja desetak minuta, uz često miješanje. Posoli, popapri, dodaj grah i četvrtinu žličice kurkume te podlij povrtnim temeljcem. Nakon što zavrije, kuhaj pola sata, odnosno dok se povrće ne skuha. Makni s vatre, dodaj mlijeko i usitni štapnim miskerom te ukrasi pečenim grahom i porilukom i začini svježim origanom, no pazi da ne pretjeraš jer ima intenzivni okus.