Pod bor ove godine stavite arancine

Ako se dvoumite oko božićno-novogodišnjih poklona, u celofan s kakvom lijepom mašnom upakirajte arancine.

Pod bor ove godine stavite arancine

Ušećerene korice naranče tradicionalna su delikatesa, čija je posebnost u činjenici da se radi o neprskanim domaćim narančama koje rastu u dubrovačkim vrtovima. Osušeni i ukrašeni arancini se poslužuju kao bomboni, a danas  su vrlo traženi i kao suvenir ili poklon ljubiteljima slastica. U prošlosti arancini su imali ulogu bombona kojima su se nudili gosti. Rezali su se na okrugle komade ili pak sitno sjeckali i koristili za kolače. Prema starim receptima kora naranče bi trebala biti što deblja jer time arancini postaju ukusniji. Narančina korica predstavlja vrhunsku tradicionalnu slasticu koja je idealna za pripremu mnogih slastica, posebice onih blagdanskih. Naribani arancini odlično će aromatizirati tijesto za palačinke.

Traženi i vrlo skupi suvenir

Arancini se prodaju kao hrvatski suvenir po vrlo visokim cijenama. Poznati su kao tradicionalna dubrovačka slastica koju su dubrovačke gospođe služile na trpezama za Sv. Nikolu, Sv. Luciju, Božić i Novu godinu, pa sve do Feste svetoga Vlaha. Kontonjata i mantala, crvena i smeđa služile su se uz čašicu likera od ruža (rozolina), uz bićerin rakije nudila se suha smokva, a sve je urešeno posebnim mirisom i okusom ljutih i slatkih naranača skrivenim u narančinoj korici kuhanoj u šećeru - domaćim arancinima. Pripremajući arancine koji će vas svojom aromom podsjetiti na boravak u UNESCO-ovom Dubrovniku, pokušajte nabaviti neprskane naranče ili još bolje one ljute iz dubrovačkih vrtova. Isto se može raditi i s korama limuna, također neprskanim.

Potrebno je 4-5 većih neprskanih naranača deblje kore, šećer i voda.

Priprema:

Od neprskanih naranača deblje kore oguliti koru, narežite na trake i ostaviti 3-4 dana u vodi, mijenjajući vodu nekoliko puta dnevno. Postupak možete ubrzati tako da 3 l vode prokuhate, dodate kore, kuhate nekoliko minuta, procijedite, ponovite postupak 4 puta i sva gorčina iz kore će nestati. Kore procijedite i izvažite. Na 10 dag kore uzmite 10 dag šećera i 1 dl vode. Vodu i šećer ukuhajte u gusti sirup, dodajte kore i kuhajte još 10-ak minuta na laganoj vatri često miješajući. Na papir za pečenje pospite kristal šećer, ocijedite kore i uvaljajte ih u šećer, raširite i ostavite dan-dva da se suše.

Foto: © laufer - Fotolia