Kada spomenemo šljive možda ti na pamet prvo padne šljivovica, ali ova svestrana namirnica puno je više od sastojka za pripremu rakije. Odlično se nadopunjava s cimetom i muškatnim oraščićem, a kiselina koju ima svježa brzo nestaje kada ju kuhamo ili pečemo.
Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Raste u gotovo svakom kutku svijeta i poznato je preko dvije tisuće vrsta ove aromatične biljke. Kod nas je najpoznatija plava šljiva od koje se priprema rakija, ali i mnoge ukusne slastice. Počinje dozrijevati tijekom kolovoza pa je zato sada idealno vrijeme za uživanju u svježim šljivama i desertima u kojima ju obožavamo.
Ako obožavaš šljive i želiš ih jesti tijekom cijele godine, pronašle smo recept za jednostavan pekmez od šljiva kojime možeš upotpuniti zimske deserte ili palačinke. Jedan od razloga zašto bi bilo dobro šljive konzumirati i tijekom zime, a ne samo ljeti, je njezin sastav vitamina i minerala.
Izvor je vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina, a bogata je i polifenolima poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovaj jedinstveni sastav nutrijenata pomaže u apsorpciji željeza, očuvanju zdravlja srca, poboljšava probavu i jača korijen kose.
Kako bi uživala u okusu i pogodnostima koje ima za zdravlje, pronašle smo nekoliko ukusnih načina kako pripremiti šljivu ne samo kao desert, nego i kao prilog mesu.