Pita od jabuka

Ništa ne miriši na jesen kao dobra stara pita od jabuka

Pita od jabuka

Prava je šteta ne pripremiti ovaj divan i sočan kolač kada krene sezona jabuka svih boja i vrsta. 

Sastojci potrebni za pripremu

Tijesto
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
250 g maslaca
80 g šećera 
mlijeko
rum
korica limuna

Nadjev
1 kg jabuka
1 vrećica vanilin šećera
100 g oraha
šećer
cimet

Za pripremiti ovaj ukusan i jednostavan kolač trebat će vam oko sat vremena. 

Recept za pripremu pite od jabuka

Početak pripremepite od jabuka sastoji se od pripreme prhkog tijesta. Ova vrsta tijesta treba neko vrijeme odmoriti na hladnom, pa je idealno pripremiti ga i staviti na hladno dok pripremate nadjev.

Tijesto zamijesite od brašna, šećera, limunove korice i hladnog maslaca. Maslac narežite na tanke listiće ili kockice kako biste ubrzali proces izrade tijesta i spriječiti da se tijesto ugrije od vaših ruku. Od navedenih sastojaka gnječenjem prstima dobit ćete rastresitu smjesu nalik na pijesak. Dodavanjem malo mlijeka i ruma smjesa će se pretvoriti u glatku masu prhkog tijesta.

Nakon što se izradili tijesto stavite ga u hladnjak na najmanje pola sata. Kako biste si olakšali valjanje tijesta, odvojite ga u dva dijela i na prozirnoj foliji u koju ćete ga potom zamotati rukama oblikujte dva pravokutnika. 

Kalup u kojem ćete peći pitu obložite papirom za pečenje ili premažite uljem ili maslacem i pospite oštrim brašnom. 

Jabuke ogulite, naribajte na krupno i ocijedite kako jabuke ne bi previše namočile tijesto i učinile ga ljepljivim nakon pečenja.

Jabukama dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i sjeckane orahe. 

Prvi dio tijesta razvaljajte, preselite u lim za pečenje i pospite sa 50 g oraha. Pecite na 150° najviše 30 minuta. Napola pečeno tijesto pospite nadjevom od jabuka i pokrijte drugom polovicom prhkog tijesta.

Tijesto izbockajte čačkalicom ili vilicom kako gornja kora ne bi ispucala. 

Pitu od jabuka nastavite peći u pećnici na 180° pola sata ili malo duže ako bude potrebno.

Kada se pita od jabuka ohladi ukrasite ju šećerom u prahu i narežite na željene oblike.

Ako volite kolače s jabukama, no prate vas nezgode s prhkim tijestom koje voli pucati , tada savjetujemo da isprobate kolač od jabuka jer je prostora za nezgode sa tijestom manje, a ujedno je i priprema jednostavnija. 

Ako ste od onih fanova čokolade kojima će jabuka uvijek biti tek voćka, no ne i materijal za ukusan kolač, isprobajtemramorni kolač. Priprema je jednostavna i brza, osim što će se ovaj biskvitni kolač topiti u vašim ustima, može biti i odlična podloga za brojne voćne preljeve i džemove. Iako mramorni kolač uglavnom povezujemo uz zimske mjesece, pa se tada možete poigrati i dodavanjem “zimskih” začina kao što su cimet, klinčić i muškatni oraščić, to nije razlog da i u ljetnim mjesecima ne iskoristite priliku za pripremiti ovaj odličan biskvit koji je sočan i topao možete poslužiti i uz sladoled.