DŽEM
Priprema se od cijelog voća ili izrezanog na veće komade s dosta šećera. Kuha se kratko da se voće ne raskuha i ne izobliči. Džem se ne kuha od nezrelog, ni od prezrelog voća. Najbolje džemove dobit ćemo od voća koje sadrži dosta želatinoznih tvari (pektina i voćnih kiselina). Takve su breskve, marelice, dunje, šljive, ribiz.
Što svjetlija boja
Džem se priprema u manjoj količini da se kuha što kraće, kako bi boja bila što svjetlija. Dugim kuhanjem šećer karamelizira i potamni, pa je i džem tamniji. Posuda za kuhanje džema mora biti neoštećena, dosta velika da se lakše miješa. Dno posude može se premazati maslacem, pa će se smjesa manje lijepiti za dno i manje će zagarati.
Kraće kuhanje
Da biste skratili vrijeme kuhanja, postupite ovako: odaberite zrelo i neoštećeno voće, operite ga pod mlazom vode i1i u nekoliko voda u posudi, očistite od koštica i1i razrežite na manje dijelove (breskve, marelice), stavite u veću posudu i prekrijte šećarom. Obično se na 1 kg očišćenog voća stavlja 1 kg šećera. Posudu pokrijte i ostavite preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan kuhajte, polako miješajući, da se voće što manje ošteti. Džem je dovoljno kuhati od 30 do 45 minuta, uz povremeno obiranje pjene.
Provjera i zatvaranje
Provjerite je li gotov: na hladan tanjurić stavite malo smjese, pa ako se odmah stvrdne, džem je kuhan, inače nije, pa se još malo kuha i ponovi pokus. Gotov džem se malo ohladi i puni u čiste, suhe, sterilizirane staklenke (2 sata na 110 stupnjeva Celzija u pećnici), poklopi tanjurićem i ostavi do drugoga dana da se napravi korica. Zalijte žlicom ruma i dobro zatvorite staklenke, označite naljepnicom i spremite na suho i hladno mjesto.