Torta od palente i naranče
Ova torta dostojna je i najsvečanijih prilika. Možda izgleda skromno, no njezin okus obara s nogu.
Sastojci:
- 250 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 4 veća jaja
- 140 grama palente
- 200 grama brašna
- prašak za pecivo
- sok i ribana korica dvije naranče
Glazura:
- 100 ml svježe cijeđenog narančinog soka
- 100 grama šećera
Krema od limuna
- 1 limun
- 100 ml bijelog slatkog vina
- 80 grama šećera u prahu
- 500 ml slatkog vrhnja
Postupak:
Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupenjva, a kalup za torte promjera 23 centimetra obloži papirom za pečenje.
Maslac pusti da omekša na sobnoj temperaturi pa ga izradi dobro sa šećerom, dok ne postane pjenast. Sada dodaj jaja, miskaj dok se ne sjedine s maslacom i šećerom pa dodaj suhe satsojke, koricu naranče i sok od naranče te sve sastojke sjedini.
Izlij smjesu u kalup za torte i stavi peći 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva. Najboplje bi bilo provjeriti čakalicom je li torta pečena. Drvenu čačkalicu zabij u sredinu torte, ako je suha kada ju izvadiš, torta je gotova. Sada je izvadi iz pećnice i pusti da se hladi.
Za glazuru u manji lončić stavi šećer i sok od naranče te ih kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, laganoj vatri otprilike pet minuta dok ne dobiješ sirup. Pusti da se sirup ohladi te ga prelij preko torte. Uz tortu serviraj kremu od limuna ili istom ukrasi tortu.
Kremu od limuna napravit ćeš tako što ćeš u lončiću zakuhati vino, limunov sok, limunovu koricu (pazi da koristiš samo žuti dio jer je bijeli gorak) i šećer te kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom ćeš maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladno slatko vrhnje izmiksat ćeš s limunovim sirupom u šlag, odnosno u kremu.