Super namirnica

Palenta na slatko: Četiri recepta za savršeni jesenski doručak ili desert

Zahvaljujući svom neutralnom okusu, palenta se može pripremati u slanoj, ali i slatkoj verziji

profimedia-0314762920.jpg
Foto: Profimedia

Mauricijski puding od palente

I dok gotovo cijeli svijet palentu jede kao slano jelo, na Mauricijusu ona u ulozi deserta. Svako kućanstvo na Mauricijusu ima svoj recept za puding od palente, jednostavnu slasticu koju je uobičajenno jesti poslijepodne uz čaj. Izuzetno kremast desert s malo masnoća i malo šećera, savršeno će se uklopiti u tvoju prehranu ukoliko o njoj vodiš računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za četiri osobe:

  • 100 grama palente
  • voda za namakanje
  • 160 ml vode
  • 160 ml mlijeka
  • 2-3 sjemenke kardamona, zgnječene
  • mahuna vanilije ili dvije žžličice arome vanilije
  • 30 grama šećera
  • pola šalice grožđica
  • dvije žlice kokosovih mrvica
  • žlica bademovih listića

Postupak:

Palentu namoči u vodi na sat vremena, a grožđice pusti da se namaču desetak minuta. Nakon što se palenta namočila, s površine vode ukloni nečistoće, a vodu od namakanja baci. Palentu stavi u lonac u kojem ćeš je kuhati. Dodaj 160 ml vode i sjemenke kardamona. Pusti da se kuha na laganoj vatri dok voda ne ispari. Miješaj kako palenta ne bi zagorjela. Kada voda ispari, ulij mlijeko, šećer, mahunu vanilije te umiješaj grožđice (bez vode u kojoj si ih namakala). Nastavi miješati dok se palenta ne zgusne toliko da palenta poprimi teksturu gustog pirea od krumpira. Sada je izlij u duboki pleh, poravnaj poleđinom žlice, pospi kokosovim mrvicama i listićima badema te ostavi u hladnjaku barem četiri sata dok se puding ne stvrdne. Nareži ga i serviraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/5