Bio to mesopust, poklade, fašnik, karneval, maškare ili kako već nazvali dane lude zabave, ne propustite ih zasladiti prigodnim slasticama. Ovisno o vrsti kuhinje primorskoj ili kontinentalnoj to mogu biti fritule, kroštule, skalice, krafne, ili pokladnice. Zajedničko im je da se sve peku u dubokoj masti ili ulju.
Nazivi se razlikuju prema zemljopisnom području Hrvatske, tako se fanjki govore u Zagrebu, "poderane gaće" u ostatku kontinentalne Hrvatske, dok su kroštule naziv rezerviran za Dalmaciju. Malo se razlikuju u čvrstoći samog tijesta, fanjki su puniji, dok su kroštule tanje i tvrđe. I u samom obliku, fanjki su pravokutni sa rupom u sredini, dok se kroštule još nakraju i zarolaju. Vrlo ih je jednostavno i brzo napraviti, oko 5 minuta sveukupno sa dizanjem tijesta.
Fanjki, kroštule, poderane gaće... sve su to nazivi za slasticu vrlo sličnu krafnama, koja se od davnina priprema u vrijeme fašnika