Ako si primorana svaki dan kuhati vjerojatno ti se nemali broj puta dogodilo da nemaš ideju za sutrašnji ručak ili stalno vrtiš nekoliko istih recepata, a jesti se mora. Kako bi obogatila svoja jela nije potrebno uvoditi velike promjene, dovoljno je početi koristiti neke nove začine (nećeš vjerovati ali neke od njih već i imaš, samo ih ne koristiš u pripremi hrane) ili primjerice umjesto običnog octa salatu začiniti balzamičnim koji je okusom bogatiji.
Jedna od ključnih karakteristika dobrog kuhara je njegova kreativnost i sposobnost da od onog što ima u kuhinji, napravi deliciju. U nastavku ti donosimo začine i namirnice koje ćeš, vjeruj nam, vrlo jednostavno uvrstiti u svoja jela i učiniti ih delicijama.
Kapari
Kapari su ukiseljeni cvjetovi samonikle istoimene biljke koja raste na Visu i u okolici. Višani kapare kisele u moru i od njih rade deliciju koja se smatra afrodizijakom i lijekom još od antičkih vremena. Kapri obiluju vitaminom C i odličan su dodatak jelima. Možeš ih dodati salati, odresku od tune, rižotima, tjesteninama, mesu.
Čili
Osušene i zdrobljene sjemenke čilija obogatit će jela od mesa, guste juhe i umake. Možeš ih dodati i u ulje pa ćeš dobiti pikantnu inačiu maslinovog ili suncokretovog ulja koja će pritom u staklenoj bočici vrlo efektno izgledati na stolu.
Balazmični ocat
Ovaj aromatični ocat tradicionalno se proizvodi u Modeni. Što je stariji to je i bolji, baš kao i vini. Dovoljno je tek nekoliko kapi da obogat salate i marinade. Okus mu je božanstven, a rok trajanja neograničen. Otputuješ li u Modenu, ni ne pomišljaj se vratiti bez bočice aceta balsamica. A ako ipak nećeš preko granice, postoji i hrvatska inačica ovog octa.
Svježe začinsko bilje
Neka ti ne bude teško posaditi u teglice bosiljak, origano i timijan. Možeš ih držati na prozorskoj dasci u kuhinji ili na balkonu. Svježe začinsko bilje nezamjenjivo je u kulinarstvu. Samo nekoliko listića i razlika je golema. Dodaje se pri kraju kuhanja (za razliku od sušenog), a od bosiljka, primjerice, možeš raditi i zasebno jelo, poznati pesto genovese.
Med
Med dodaješ u čaj ili ga mažeš na kruh, no jesi li probala staviti ga u marinadu za meso i kombinirati s ljutim začinima? Med se koristi za glazure, dresinge, već spomenute marinade i umake. Serviraj svojim gostima sir s umakom od meda i tartufa i oborit ćeš ih s nogu.
Limun
Kao i med i limun vjerojatno koristiš u kolačima, čaju i limunadi. Predlažemo ti da koricu (nešpricanog) naribaš u salatu ili ju umjesto octa začiniš limunovim sokom. Također, dodaj ga pečenjima i marinadama. Osim što će jelo obogatiti okusom, pomoći će ti probaviti masnoće.
Soja sos
Ovaj popularni umak azijske kuhinje već se odavna proširio zapadom. Dobiva se od fermentiranih zrna soje, a upotreba mu je jako široka. Koristi se u marinadama, dresinzima, umacima i juhama. Okus mu je specifičan i bogat te će sigurno dati novu notu tvojim jelima. Idući put kad budeš pripremala piletinu mariniraj je u marinadi od soja sosa, meda, senfa, češnjaka i soka od naranče.