Salata od zelenih paprika
Način rada
1. Papriku očistite od sjemenki i jezgre, a zatim je narežite na tanke ploške.
2. Narežite rajčice i luk.
3. Papriku, rajčice i luk složite na tanjur za posluživanje, a odozgo stavite leću.
4. U zdjeli dobro pomiješajte sve sastojke za preljev i njime prelijte povrće.
5. Pokrijte i ostavite da se barem 1 sat marinira na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
6. Malo prije posluživanja, ukrasite raspolovljenim bobama crnoga grožđa.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz pečeni krumpir sa sirom ili pečenom palentom.
Napomena
Šljivolikim rajčicama zamijenite obične. Upotrijebite izdanke lucerne umjesto proklijale leće. Maslinovo ulje možete zamijeniti orahovim ili lješnjakovim uljem. Kumin možete zamijeniti mljevenim korijandrom.
Savjet
Da bi leća proklijala, mora biti cijela; raspolovljena crvena leća neće klijati. Salatu možete pripremiti unaprijed i držati je u hladnjaku dok vam ne zatreba, ali je izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja.
Ovu salatu poslužite u zasebnim zdjelicama kao predjelo s hrskavim crnim kruhom, ili kao lagani ručak s kruhom i komadićima sira.
Vrijeme pripremanja: 10 minuta, plus vrijeme za mariniranje • Za 4 - 6 osoba
Sastojci
3 zelene paprike srednje veličine 3 rajčice srednje veličine 2 luka srednje veličine 85 g proklijale leće Crno grožđe, za ukrašavanje
Za preljev 60 ml (4 jušne žlice) maslinovog uja 30 ml (2 jušne žlice) crvenog vinskog octa 10 ml (2 čajne žlice) mljevenog kumina 2,5 ml (1/2 čajne žlice) nasjeckanog svježeg korijandra
Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/