Grčka salata
Način rada
1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
1. Maslinovo ulje zagrijte u tavi i pržite tikvice dok ne dobiju ravnomjernu svijetlosmedu boju, povremeno miješajući. Pospite koprom.
2. Tekućinu što su je pustile tikvice izlijte u zdjelu i dodajte orahovo ulje, limunov sok, ocat, papar, sol i šećer. Dobro promiješajte i odložite.
3. Rajčice narežite na ploške, papriku na prutiće, a luk na kolutiće.
4. Rajčice, papriku i luk stavite u marinadu te dobro promiješajte.
5. Dodajte ploške tikvica, feta sir i bilje, te sve sastojke dobro promiješajte.
6. Pokrijte i ostavite da se sat vremena marinira u hladnjaku.
7. Prije serviranja, natrgajte listove zelene salate i pomiješajte s povrćem. Odmah poslužite.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz lepinje ili topli beskvasni kruh.
Napomena
Upotrijebite crveni luk umjesto običnog. Orahovo ulje zamijenite lješnjakovim ili maslinovim uljem. Upotrebijite ocat začinjen drugim biljem umjesto tarkanja. Feta sir možete zamijeniti vegetarijanskim cheddar sirom ili mozzarellom.
Vrijeme pripremanja: 15 minuta, plus vrijeme za mariniranje • Vrijeme kuhanja: 5-10 minuta • Za 4 osobe
Sastojci
60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja 4 malene tikvice, narezane na ploške 15 ml (1 jušna žlica) sitno nasjeckanog svježeg kopra 30 ml (2 jušne žlice) orahovog ulja 30 ml (2 jušne žlice) svježeg limunovog soka 15 ml (1 jušna žlica) octa od tarkanja Sol i svježe mljeveni crni papar, prema ukusu Šećer, prema ukusu 4 velike rajčice, oguljene
1 crvena paprika, očišćena od sjemenki 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki 2 luka 250 feta sira, razmrvljenog 30 ml (2 jušne žlice) silno nasjeckanog svježeg peršina 5 ml (1 čajna žlica) sitno nasjeckane svježe metvice ili matičnjaka 1 glavica zelene salate
Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/