Osvježavajuće salate za ljeto

Lagani ljetni obrok

Osvježavajuće salate za ljeto

Salata od tjestenine s orasima i gorgonzolom



Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za 4 osobe

500 g tjestenine farfalle
8 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja, i još malo za poškropljavanje
250 g hladne gorgonzole, narezane na kockice veličine 1 cm
100 g polovica oraha
200 g rikole
2 žlice balzamičnoga octa
sol i papar po želji

Priprema

1. Ulijte 4 litre vode u veliki lonac, dodajte 2 žlice soli i pustite da zakipi.
2. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite u cjedilu i odmah stavite pod mlaz hladne vode kako bi se tjestenina prestala kuhati. Kada se ohladi, poškropite je maslinovim uljem i ostavite da se cijedi 5 minuta. Dobro je protresite svakih šezdesetak sekundi.
3. U međuvremenu stavite gorgonzolu, orahe i rikolu u veliku zdjelu. Prelijte s 8 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja i balzamičnim octom. Posolite i popaprite pa dobro promiješajte. 
4. Dodajte tjesteninu u zdjelu pa lagano promiješajte kako bi se okusi proželi.
5. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi. Promiješajte svake 2 minute.
6. Odmah poslužite ili stavite u zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku do sutra. Nemojte jelo držati u hladnjaku dulje od 48 sati i uvijek ga jedite posluženo na sobnoj temperaturi. 

Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/9