Osvježavajuća ljetna torta od limuna je što nam treba

Voćni i osvježavajući, ljetni deserti pomažu nam da se lakše nosimo s visokim temperaturama, a ova ukusna torta od limuna uljepšat će ti i najtopliji ljetni dan

Osvježavajuća ljetna torta od limuna je što nam treba
Foto: Unsplash
Ljeti ne postoji ništa bolje od ukusnih i osvježavajućih voćnih torti i kolača - za razliku od čokoladnih deserata koje izbjegavamo kad su velike vrućine, voćni deserti kao stvoreni su za ljeto. A takva je i ova torta od limuna koja ne može biti jednostavnija za pripremu, a idealna je za ljetne dane. Malo soka od limuna, malo limunove korice i dobila si osvježavajuću tortu koja će oduševiti baš svakoga - a evo i recepta.

Sastojci

120 g maslaca
60 g šećera
2 veća jaja
3 veća žumanjka
1 žlica ribane limunove kore
2 žlice limunovog soka
170 ml kiselog vrhnja
60 ml mlijeka
280 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
0.5 žličice sode bikarbone
120 ml limunovog soka (za sirup)
60 g šećera (za sirup)
500 g krem sira (za glazuru)
120 g maslaca (za glazuru)
480 g šećera u prahu (za glazuru)
1 žličica limunovog soka (za glazuru)
0.5 žličice soli (za glazuru)

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180°C, a dvije posude za pečenje namasti i pobrašni.

02.

Izmiksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta, pet do sedam minuta. Dodaj jaja i žumanjke, jedno po jedno, i dobro izmiksaj nakon svakog dodavanja. Zatim dodaj limunovu koru i limunov sok i još jednom sve promiješaj.

03.

U maloj posudi pomiješaj kiselo vrhnje i mlijeko, a u drugoj posudi pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu - to zatim dodaj u krem smjesu naizmjenično, s mješavinom kiselog vrhnja.

04.

Smjesu ulij u dvije posude za pečenje i peci otprilike 24 do 28 minuta. Kada biskvite izvadiš iz pećnice, pusti neka se ohlade desetak minuta, a zatim ih izvadi i posude da se potpuno ohlade.

05.

Dok se biskvit hladi, pripremi sirup - u maloj tavi pomiješaj šećer i limunov sok, pusti neka zavre, a nakon toga ga ostavi da se potpuno ohladi.

06.

Kako bi napravila glazuru, izmiksaj krem sir i maslac dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodaj šećer u prahu, limunov sok i malo soli i miksaj dok se ne sjedini.

07.

Dugim nožem svaki od dva biskvita prereži na pola, a slojeve zatim premaži sirupom. Zatim jedan sloj biskvita stavi na pladanj i premaži ga glazurom - to ponavljaj dok ne potrošiš sav biskvit, a zatim cijelu tortu prekrij glazurom. Ukrasi ju po želji kriškama limuna i stavi u hladnjak.

N.B.
3.7.2021.