U svijetu u kojem se ogromne količine hrane nepotrebno bacaju, važno je prepoznati vrijednost ostataka obroka. Bacanje hrane nije samo financijski gubitak, već predstavlja i etički problem s obzirom na globalnu glad i ekološki otisak proizvodnje hrane.
Ostaci pečene piletine savršen su primjer namirnice koja se, uz malo mašte, može transformirati u niz novih, ukusnih jela. Umjesto da završe u otpadu, daj im drugu priliku da zasjaju na tvojem stolu i otkrij koliko svestrani mogu biti.
Sigurno čuvanje i korištenje ostataka
Prije nego što zaronimo u recepte, važno je znati kako sigurno rukovati ostacima piletine. Pečenu piletinu treba ohladiti i spremiti u hladnjak unutar dva sata od pečenja. U hladnjaku se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi 3 do 4 dana. Ako je želiš čuvati duže, zamrzni je. Prije ponovne upotrebe, uvijek dobro podgrij piletinu dok ne bude vruća (minimalno 74°C).
Brzi obroci za svaki dan
Kada nemaš puno vremena, ostaci piletine mogu biti spas. Jednostavnim dodacima pretvaraju se u hranjive i ukusne brze obroke.
Sendviči, wrappovi i salate
Klasika nikad ne izlazi iz mode. Narezana ili usitnjena pečena piletina savršen je temelj za bogate sendviče. Isprobaj kombinaciju s hrskavom slaninom i osvježavajućim umakom od potočarke ili napravi popularnu "Coronation chicken" salatu s majonezom, curryjem i mangom. Piletina se odlično slaže i u tortiljama (wrappovima) – kombiniraj je s tzatzikijem, svježim krastavcima i rajčicom za mediteranski štih ili s crnim grahom, kukuruzom i chipotle umakom za meksički doživljaj.

Salate su još jedno područje gdje ostaci piletine briljiraju. Od klasične Cezar salate (koju možeš obogatiti i tjesteninom), preko američke Cobb salate s jajima i avokadom, do laganijih verzija s grčkim jogurtom umjesto majoneze ili osvježavajućih azijskih salata s rezancima, začinskim biljem i pikantnim preljevima (poput vijetnamske salate s ribljim umakom i limetom). Dodaj komadiće piletine u salatu od kvinoje, bulgura ili tjestenine za cjelovit i zasitan obrok.