Jamieve mekane njoke
Priprema:
Zagrij vodu, dobro je posoli i pričekaj da proključa. Kuhaj mahune četiri minute, sve dok ne omekšaju. Procijedi ih i nareži na komade veličine tri centimetra. U maloj tavici tostiraj bademe sve dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Premjesti ih u plastičnu vrećicu i zgnječi, a potom ih pomiješaj sa sitno nasjeckanim češnjakom koji si prethodno posolila. U smjesu badema i češnjaka dodaj sitno nasjeckani bosiljak, dvije žlice maslinovog ulja, posoli, popapri i dobro promiješaj. Na kraju dodaj i 10 g naribanog pecorina. Prepolovi rajčice, zgnječi ih rukama i pomiješaj s pripremljenom smjesom. Skuhaj njoke i sačuvaj šalicu vode od kuhanja. Premjesti ih u tavicu s pripremljenim pestom od badema, češnjaka i bosiljka pa polako dodaj vodu od kuhanja. Dobro promiješaj i pričekaj da se sve skupa zagrije. Žlicu maslinovog ulja pomiješaj s malo limunovog soka, začini pa dodaj rikolu. Dobro promiješaj.
Sastojci:
- 20 g blanširanih badema
- 1 režanj češnjaka
- 30 g svježeg bosiljka
- Maslinovo ulje
- 20 g pecorino sira
- 250 g cherry rajčica
- 50 g mahuna
- 350 g njoka
- 1 limun
- 50 g rukole