Fritule
Sastojci:
500 g brašna
20 g kvasca
2 žutanjka
80 g grožđica
50 g šećera kristal
šećer u prahu
20 g maslaca
1,5 - 2 dl jogurta
1 dl mlijeka
0,25 dl rakije
kora od limuna
sol
ulje za pečenje
po želji - 200 g grubo naribanih ili na kockice narezanih jabuka
Priprema:
U posudu, po mogućnosti s okruglim dnom, staviti prosijano brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice očišćene od peteljki, rastopljen maslac, rakiju i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac digne. Dodajte ga u brašno zajedno s jogurtom i dobro izmiješajte (tijesto mora biti mekano da se može vaditi žlicom). Ostavite tijesto 30 minuta da miruje.
Ulje zagrijte, najbolje u dubokoj posudi, i tada žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte ga pržiti. Fritule okrećite da porumene sa svih strana u vrelo ulje. Pržene fritule izvadite na tanjur i i pospite šećerom u prahu.
U tijesto se može po želji dodati i 200 g grubo naribanih ili na kockice narezanih jabuka.