Kremasta torta od jagoda
Za sos od jagoda:Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 150 grama keksa
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 vrećica vanilin šećera sa cimetom
- 100 grama otopljenog maslaca
- 2 bjelanjka
- 1 šalica šećera
- 250 grama jagoda
- 1 žličica soka od limuna
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 3 šalice jagoda
- 1/2 šalice šećera
- 2 žličice vode
- Na dno okruglog kalupa za tortu stavi papir za pečenje. Stavi kekse u blender, dodaj kokosovo brašno, cimet i vanilin šećer sa cimetom i izblendaj smjesu, ali tako da ostane i malo krupnijih komada keksa. Ako nemaš vanilin šećer sa cimetom, dodaj još 1/2 kašičice mljevenog cimeta i 1 vrećicu vanilin šećera. Zatim dodaj istopljeni putar i sve zajedno pomiješaj žlicom. Prebaci ovu smjesu na dno kalupa i dobro ju utapkaj. Sve spremi u frižider da se hladi.
- U posudu stavi bjelanjke, nasjeckane jagode, šećer, sok od limuna i vanilin ekstrakt te izmuti sve mikserom prvo sporo, a zatim sve brže i brže. Muti sve dok se šećer ne otopi, a to možeš provjeriti prstima. Kada ne osjetiš pod prstima u smjesi kristale šećera smjesa je spremna.
- Zatim na ohlađeno dno torte prelij smjesu s bjelanjcima, poravnaj i prekrij folijom te drži u zamrzivaču najmanje 4 sata. Za to vrijeme spremi sos od jagoda i to tako da u dublji lonac staviš jagode, šećer i vodu i polako sve skupa na vatri zavreš. Kada smjesa zavrije skini ju sa štednjaka i ispasiraj te procijedi. Kada se sos ohladi možeš ga, kao i svježe jagode, koristiti za dekoraciju torte.