Juha od krumpira, poriluka i ružmarina
Sastojci (4 obroka)
50 g maslaca
450 g poriluka, očišćenoga i tanko narezanog
700 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
900 ml povrtne juhe
4 grančice svježeg ružmarina
450 ml neobranog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni crni papar
Za posluživanje
pecivo od cjelovitog zrnja
Priprema
1. Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Žlicom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.
2. Dodajte krumpir, povrtnu juhu, ružmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta, dok povrće ne omekša.
3. Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ružmarina, juhu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu juhe.
4. Ulijte juhu u čisti lonac i umiješajte češnjak i 2 žlice kiselog vrhnja. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjurima. Ukrasite preostalim porilukom i poslužite s pecivom.
Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec