Odlični recepti za fine jesenske juhice

Ove će vas juhice zagrijati tijekom prohladnih jesenskih dana

Odlični recepti za fine jesenske juhice
VOYO logo

Tijekom prohladnih jesenskih dana svima nam prija topla i fina hrana, a upravo su juhe odličan izbor jer su vrlo ukusne, zdrave i brzo se pripremaju.

S obzirom na to da juhe svi obožavamo, danas s vama dijelimo nekoliko odličnih recepata zankrem jesenske juhice koje ćete obožavati tijekom hladnih dana koji su pred nama.

Osim što se mogu lako i brzo pripremiti, vrlo su fine i zasitne, a odličan su izbor za one koji paze na liniju. Zagrijavaju i potiču probavu i mogu biti kompletan obrok. Najaktualnije juhe tijekom jeseni su one od buče ili gljiva, no postoje i mnogi drugi fini jesenski plodovi od kojih se mogu pripremiti itekako fine juhe i variva.

Krem juhe se mogu pripremiti na nebrojeno mnogo načina, a poslužuju se uz vrhnje ili pržene kockice kruha.

Neke od naših omljenih recepata za fine jesenske juhice donosimo vam u nastavku.


Foto: Unsplash

Juha od brokule

 Sastojci:

500 g brokule
1 vrhnje za kuhanje
1 žlica maslaca
povrće po želji (luk, mrkva, celer...)
sol
papar
curry


Priprema:


Operite i počistite brokulu te je narežite na manje cvjetove. Skuhajte je u posoljenoj vodi uz ostalo povrće koje želite dodati u juhu (mrkva, celer, luk...).

Nakon što povrće bude kuhano, izmiksajte štapnim mikserom te dodajte vrhnje i malo maslaca te začine po želji.

Poslužite vruće uz kruh.

Kesten juha

Sastojci:

500 g kestena ili kesten pirea
1 mrkva
1 poriluk
pola glavice luka
1 krumpir
listovi peršina
100 g suhih vrganja
malo češnjaka
1 kiselo vrhnje
1 kocka za juhu

Priprema:

Skuhajte kestene i ostavite ih da se ohlade. Povrće narežite na kockice i kratko podinstajte. Dodajte začine po želji, povrtni temeljac i zalijte vodom. Kestene ogulite i izmiksajte u blenderu te dobiveni pire umiješajte u juhu. Na kraju dodajte malo vrhnja i suhe vrganje.

Juha od bundeve

Sastojci:

500 g hokaido bundeve
300 g batata
maslinovo ulje
sjeckani đumbir
1 povrtna kocka za juhu
sol, papar, curry
150 g vrhnja za kuhanje

Priprema:

Očistite bundevu i batat i narežite ih na kockice. Pirjajte na maslinovom ulju te dodajte malo sjeckanog đumbira po želji. Zalijte vodom i povrtnim temeljcem te dodajte začine. Ostavite da se kuha dok batat i bundeva ne budu mekani. Maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. Vratite na štednjak te dodajte malo vrhnja za kuhanje i posolite prema želji.

Krem juha od špinata

Sastojci (6-8 obroka)

1 veliki luk, oguljen i narezan
5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih
2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
750 ml hladne vode
prstohvat soli
450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika
50 g maslaca
3 žlice brašna
750 ml mlijeka
pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
6-8 žlica kiselog vrhnja
topla pogača ili domaći kruh

Priprema
1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.
2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust
i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu.
3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.

Savjet kuhara
Za ukusniju juhu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova. Upotrijebite ga unutar 2 dana od kupnje.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Juha od krumpira, poriluka i ružmarina

Sastojci (4 obroka)

50 g maslaca
450 g poriluka, očišćenoga i tanko narezanog
700 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
900 ml povrtne juhe
4 grančice svježeg ružmarina
450 ml neobranog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni crni papar

Za posluživanje
pecivo od cjelovitog zrnja

Priprema
1. Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Žlicom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.
2. Dodajte krumpir, povrtnu juhu, ružmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta,  dok povrće ne omekša.
3. Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ružmarina, juhu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu juhe.
4. Ulijte juhu u čisti lonac i umiješajte češnjak i 2 žlice kiselog vrhnja. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjurima. Ukrasite preostalim porilukom i poslužite s pecivom.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Krem juha sa cvjetačom

Sastojci:

1 glavica cvjetače
pola glavice luka
malo češnjaka
2 krumpira
2 dl vrhnja za kuhanje
1 povrtna kocka za juhu
1 žlica griza ili brašna
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Na maslinovom ulju kratko pirjajte luk i češnjak pa dodajte očišćenu i razlomljenu cvjetaču i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i temeljcem. Kuhajte dok povrće ne postane mekano. Maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, žlicu griza ili brašna te začine. Prilikom posluživanja možete dodati i malo ribanog parmezana.