Odlični recepti za fine jesenske juhice

Ove će vas juhice zagrijati tijekom prohladnih jesenskih dana

Odlični recepti za fine jesenske juhice

Tijekom prohladnih jesenskih dana svima nam prija topla i fina hrana, a upravo su juhe odličan izbor jer su vrlo ukusne, zdrave i brzo se pripremaju.

S obzirom na to da juhe svi obožavamo, danas s vama dijelimo nekoliko odličnih recepata zankrem jesenske juhice koje ćete obožavati tijekom hladnih dana koji su pred nama.

Osim što se mogu lako i brzo pripremiti, vrlo su fine i zasitne, a odličan su izbor za one koji paze na liniju. Zagrijavaju i potiču probavu i mogu biti kompletan obrok. Najaktualnije juhe tijekom jeseni su one od buče ili gljiva, no postoje i mnogi drugi fini jesenski plodovi od kojih se mogu pripremiti itekako fine juhe i variva.

Krem juhe se mogu pripremiti na nebrojeno mnogo načina, a poslužuju se uz vrhnje ili pržene kockice kruha.

Neke od naših omljenih recepata za fine jesenske juhice donosimo vam u nastavku.


Foto: Unsplash

Juha od brokule

 Sastojci:

500 g brokule
1 vrhnje za kuhanje
1 žlica maslaca
povrće po želji (luk, mrkva, celer...)
sol
papar
curry


Priprema:


Operite i počistite brokulu te je narežite na manje cvjetove. Skuhajte je u posoljenoj vodi uz ostalo povrće koje želite dodati u juhu (mrkva, celer, luk...).

Nakon što povrće bude kuhano, izmiksajte štapnim mikserom te dodajte vrhnje i malo maslaca te začine po želji.

Poslužite vruće uz kruh.

Kesten juha

Sastojci:

500 g kestena ili kesten pirea
1 mrkva
1 poriluk
pola glavice luka
1 krumpir
listovi peršina
100 g suhih vrganja
malo češnjaka
1 kiselo vrhnje
1 kocka za juhu

Priprema:

Skuhajte kestene i ostavite ih da se ohlade. Povrće narežite na kockice i kratko podinstajte. Dodajte začine po želji, povrtni temeljac i zalijte vodom. Kestene ogulite i izmiksajte u blenderu te dobiveni pire umiješajte u juhu. Na kraju dodajte malo vrhnja i suhe vrganje.

Juha od bundeve

Sastojci:

500 g hokaido bundeve
300 g batata
maslinovo ulje
sjeckani đumbir
1 povrtna kocka za juhu
sol, papar, curry
150 g vrhnja za kuhanje

Priprema:

Očistite bundevu i batat i narežite ih na kockice. Pirjajte na maslinovom ulju te dodajte malo sjeckanog đumbira po želji. Zalijte vodom i povrtnim temeljcem te dodajte začine. Ostavite da se kuha dok batat i bundeva ne budu mekani. Maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. Vratite na štednjak te dodajte malo vrhnja za kuhanje i posolite prema želji.

Krem juha od špinata

Sastojci (6-8 obroka)

1 veliki luk, oguljen i narezan
5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih
2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
750 ml hladne vode
prstohvat soli
450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika
50 g maslaca
3 žlice brašna
750 ml mlijeka
pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
6-8 žlica kiselog vrhnja
topla pogača ili domaći kruh

Priprema
1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.
2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust
i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu.
3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.

Savjet kuhara
Za ukusniju juhu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova. Upotrijebite ga unutar 2 dana od kupnje.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Juha od krumpira, poriluka i ružmarina

Sastojci (4 obroka)

50 g maslaca
450 g poriluka, očišćenoga i tanko narezanog
700 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
900 ml povrtne juhe
4 grančice svježeg ružmarina
450 ml neobranog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni crni papar

Za posluživanje
pecivo od cjelovitog zrnja

Priprema
1. Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Žlicom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.
2. Dodajte krumpir, povrtnu juhu, ružmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta,  dok povrće ne omekša.
3. Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ružmarina, juhu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu juhe.
4. Ulijte juhu u čisti lonac i umiješajte češnjak i 2 žlice kiselog vrhnja. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjurima. Ukrasite preostalim porilukom i poslužite s pecivom.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Krem juha sa cvjetačom

Sastojci:

1 glavica cvjetače
pola glavice luka
malo češnjaka
2 krumpira
2 dl vrhnja za kuhanje
1 povrtna kocka za juhu
1 žlica griza ili brašna
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Na maslinovom ulju kratko pirjajte luk i češnjak pa dodajte očišćenu i razlomljenu cvjetaču i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i temeljcem. Kuhajte dok povrće ne postane mekano. Maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, žlicu griza ili brašna te začine. Prilikom posluživanja možete dodati i malo ribanog parmezana.