Gastro
Gastro

Odlični recepti sa špinatom

Odlični recepti sa špinatom
Zdrava namirnica koja obiluje nutrijentima

O tome koliko je špinat zdrav ne treba puno pisati, a i svi jako dobro znamo da ga je jeo i sam Popaj kako bi bio snažan i jak.  No znate li zbog čega je špinat tako zdrav i jedete li ga dovoljno često? Sadrži C vitamin koji jača imunitet te poboljšava apsorpciju željeza, folnu kiselinu, vitamine A, B i K te nekoliko različitih fitokemikalija.  Mladi se špinat može jesti sirov, kao salata, dok jer veće i starije listove ove biljke potrebno termički obraditi. Ipak, kako bi zadržao što veći broj vitamina, špinat kuhajte što kraće, a najbolje ga je kuhati na pari.  Uz recepte koje vam donosimo u nastavku, neka se ova nutritivno bogata namirnica na vašem tanjuru nađe što češće...

Foto: Unsplash

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci 30 ml (2 jušne žlice) maslaca 2 luka, narezana na tanke ploške 225 g gljiva iz limenke 15 ml (1 jušna žlica) konjaka 2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške 90 ml (6 jušnih žlica) nasjeckanog svježeg peršina 175 g glatkog brašna Oko 250 ml mlijeka 125 ml vrhnja 30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike 15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra 300 g listova svježeg špinata 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja Sol i svježe mljeveni crni papar 250 g nemasnog svježeg sira 150 g creme fraiche Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje Priprema: 1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući. 2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući. 3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući. 4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi. 5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra. 6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške. 7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade. 8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat. 9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu. 10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche. 11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja. Prijedlog za serviranje Poslužite uz miješanu zelenu salatu ili hrskavi francuski kruh.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Tjestenina sa sirom, špinatom i gljivama

Sastojci 250 g tjestenine penne (špageti) 100 g listova špinata 100 g šampinjona 80 g maslaca sa začinskim biljem sol svježe mljeveni papar 1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan 80 g naribane gaude Priprema Kuhajte tjesteninu u velikoj posudi posoljene vode tako da bude al dente, u skladu s uputama na pakovanju. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Očistite listove špinata, operite ih i blanširajte u kipućoj vodi oko 1 minutu. Očistite gljive, istrljajte ih papirnatim ubrusom, operite ako je potrebno, osušite i narežite na ploške. Rastopite maslac sa začinskim biljem i kratko pirjajte gljive, kuhanu tjesteninu i špinat. Začinite solju, paprom i češnjakom. Tjesteninu složite na tanjure i pospite sirom.

                                                                                                                                                                                                                       Izvor: Sir                                                                                                                                                                            Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Ravioli sa svježim sirom i špinatom

Sastojci Za tijesto 250 g brašna, 1 jaje srednje veličine 2 žumanjka srednje veličine 2 jušne žlice biljnog ulja 1/2 čajne žlice soli, 3-4 jušne žlice vode još malo brašna za posipanje Za nadjev 500 g listova špinata, 40 g maslaca sol, svježe mljeveni papar, naribani muškatni oraščić 200 g svježeg sira 50 g prženih sezamovih sjemenki kojen papar Priprema Kako biste napravili tijesto za tjesteninu, prosijte brašno u zdjelu i u sredini napravite udubinu. Pomiješajte jaje sa žumanjkom, uljem, soli i vodom, te ulijte u udubinu. Mijesite tijesto ručnim mikserom s nastavcima za tijesto, dok ne postane glatko. Kada tijesto postane ljepljivo, dodajte još brašna. Pospite tijesto s malo brašna, zamotajte ga u plastičnu foliju i odložite na 60 minuta. Za nadjev, bacite oštećene listove špinata, operite zdrave listove i ocijedite ih. Rastopite maslac, dodajte špinat i začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Pržite špinat oko 4 minute, a zatim stavite u cjedilo. Ocijeđeni špinat pomiješajte sa svježim sirom i sezamovim sjemenkama. Začinite solju i kojen paprom prema ukusu, te ostavite da se ohladi. Tijesto razvaljajte u pravokutnik dugačak 15 cm. Jušnu žlicu nadjeva stavljajte na tijesto, tako da između svake žlice nadjeva bude razmak širine dlana. Dužu stranu tijesta namažite vodom i preklopite na drugu stranu. Dobro rukom pritisnite tijesto oko nadjeva. Rezačem za kekse odrežite tijesto u obliku polumjeseca, te svaki oblik jednom ubodite vilicom. Raviole stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri 6-8 minuta.                                                                                                                                                                                                                

       Izvor: Sir

                                                                                                                                                                         Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

http://www.veble.hr/

Rižoto od špinata

Sastojci 15 g maslaca 85 g smeđe riže 1 maleni luk, sitno narezan 225 ml vruće juhe od povrća 15 g grubo nasjeckanih oraha 55 g zamrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog, ili svježeg špinata, opranog i nasjeckanog 15g naribanog parmezana svježe mljevena morska sol i crni papar, prema ukusu kriške rajčice, za ukrašavanje Priprema 1. Maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi 1 minutu. 2. Dodajte rižu i narezani luk. Promiješajte i 2 minute stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu. 3. Dodajte vruću juhu, djelomično pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi oko 30 - 35 minuta, ili dok riža ne omekša. 4. Umiješajte orahe i špinat, te nastavite kuhati još 5 minuta. 5. Umiješajte sir i začinite prema ukusu prije serviranja. Ukrasite kriškama rajčice i poslužite. Prijedlog za serviranje Poslužite uz miješanu salatu i kruh od češnjaka.  

Izvor: Kuhanje za jednu osobu Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

Pita od špinata i feta sira

Sastojci  4 žlice maslinovog ulja 1 veliki luk, sitno nasjeckan 1 kg svježih listića mladog špinata, opranih, ili 500 g odmrznutog špinata 4 žlice nasjeckanog svježeg peršina 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra 3  jaja, tučena 200 g feta sira sol i papar 100 g maslaca 225 g kora za pitu (radite s jednom po jednom, a ostale imajte pod vlažnom krpom) Priprema 1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja, ili smrznuti špinat te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi. 2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršin, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i paprom te dobro promiješajte. 3. Otopite maslac i premažite metalni lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem. 4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata. 5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C otprilike 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.

Izvor: Mediteranska kuhinja za svaki dan Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Krem juha od špinata

Sastojci  1 veliki luk, oguljen i narezan 5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih 2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana 750 ml hladne vode prstohvat soli 450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika 50 g maslaca 3 žlice brašna 750 ml mlijeka pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića svježe mljeveni papar 6-8 žlica kiselog vrhnja topla pogača ili domaći kruh Priprema 1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane. 2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu. 3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.  

Izvor: Juhe Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Salata od špinata s narančama

Sastojci 250 g špinata 1/2 naranče (neprskane) malo vode 2 žlice limunova soka 2 žlice ulja sol, papar, šećer, Priprema Špinat očistiti, pažljivo oprati, ostaviti da se ocijedi za umak naranče tanko oguliti, koru izrezati na tanke rezance, staviti u 2 žlice limunovog soka  i kuhati oko 3 min, izvaditi, ohladiti, izmiješati sa uljem te začiniti solju, paprom i šećerom. meso od naranče očistiti od bijele kožice, izrezati na kockice i s narančinom korom umiješati u umak, dodati špinat i odmah poslužiti.

Izvor: Kuharica za sva godišnja doba Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/