Odlični recepti sa špinatom

Zdrava namirnica koja obiluje nutrijentima

Odlični recepti sa špinatom

O tome koliko je špinat zdrav ne treba puno pisati, a i svi jako dobro znamo da ga je jeo i sam Popaj kako bi bio snažan i jak. 

No znate li zbog čega je špinat tako zdrav i jedete li ga dovoljno često? Sadrži C vitamin koji jača imunitet te poboljšava apsorpciju željeza, folnu kiselinu, vitamine A, B i K te nekoliko različitih fitokemikalija. 

Mladi se špinat može jesti sirov, kao salata, dok jer veće i starije listove ove biljke potrebno termički obraditi. Ipak, kako bi zadržao što veći broj vitamina, špinat kuhajte što kraće, a najbolje ga je kuhati na pari. 

Uz recepte koje vam donosimo u nastavku, neka se ova nutritivno bogata namirnica na vašem tanjuru nađe što češće...


Foto: Unsplash

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci

30 ml (2 jušne žlice) maslaca
2 luka, narezana na tanke ploške
225 g gljiva iz limenke
15 ml (1 jušna žlica) konjaka
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
90 ml (6 jušnih žlica)
nasjeckanog svježeg peršina
175 g glatkog brašna
Oko 250 ml mlijeka

125 ml vrhnja
30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike
15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra
300 g listova svježeg špinata
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
250 g nemasnog svježeg sira
150 g creme fraiche
Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:

1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške.
7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche.
11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu zelenu salatu ili hrskavi francuski kruh.


Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Tjestenina sa sirom, špinatom i gljivama

Sastojci

250 g tjestenine penne (špageti)
100 g listova špinata
100 g šampinjona
80 g maslaca sa začinskim biljem
sol
svježe mljeveni papar
1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan
80 g naribane gaude

Priprema

Kuhajte tjesteninu u velikoj posudi posoljene vode tako da bude al dente, u skladu s uputama na pakovanju. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Očistite listove špinata, operite ih i blanširajte u kipućoj vodi oko 1 minutu. Očistite gljive, istrljajte ih papirnatim ubrusom, operite ako je
potrebno, osušite i narežite na ploške. Rastopite maslac sa začinskim biljem i kratko pirjajte gljive, kuhanu tjesteninu i špinat. Začinite solju, paprom i češnjakom. Tjesteninu složite na tanjure i pospite sirom.


 Izvor: Sir
                                                                                                                                                                           Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Ravioli sa svježim sirom i špinatom

Sastojci

Za tijesto

250 g brašna, 1 jaje srednje veličine
2 žumanjka srednje veličine
2 jušne žlice biljnog ulja
1/2 čajne žlice soli, 3-4 jušne žlice vode
još malo brašna za posipanje

Za nadjev

500 g listova špinata, 40 g maslaca
sol, svježe mljeveni papar, naribani muškatni oraščić
200 g svježeg sira
50 g prženih sezamovih sjemenki
kojen papar

Priprema

Kako biste napravili tijesto za tjesteninu, prosijte brašno u zdjelu i u sredini napravite udubinu. Pomiješajte jaje sa žumanjkom, uljem, soli i vodom, te ulijte u udubinu. Mijesite tijesto ručnim mikserom s nastavcima za tijesto, dok ne postane glatko. Kada tijesto postane ljepljivo, dodajte još brašna. Pospite tijesto s malo brašna, zamotajte ga u plastičnu foliju i odložite na 60 minuta. Za nadjev, bacite oštećene listove špinata, operite zdrave listove i ocijedite ih. Rastopite maslac, dodajte špinat i začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Pržite špinat oko 4 minute, a zatim stavite u cjedilo. Ocijeđeni špinat pomiješajte sa svježim sirom i sezamovim sjemenkama. Začinite solju i kojen paprom prema ukusu, te ostavite da se ohladi. Tijesto razvaljajte u pravokutnik dugačak 15 cm. Jušnu žlicu nadjeva stavljajte na tijesto, tako da
između svake žlice nadjeva bude razmak širine dlana. Dužu stranu tijesta namažite vodom i preklopite na drugu stranu. Dobro rukom pritisnite tijesto oko nadjeva. Rezačem za kekse odrežite tijesto u obliku polumjeseca, te svaki oblik jednom ubodite vilicom. Raviole stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri 6-8 minuta.

       Izvor: Sir

                                                                                                                                                                         Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

http://www.veble.hr/

Rižoto od špinata

Sastojci

15 g maslaca
85 g smeđe riže
1 maleni luk, sitno narezan
225 ml vruće juhe od povrća
15 g grubo nasjeckanih oraha
55 g zamrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog, ili svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
15g naribanog parmezana
svježe mljevena morska sol i crni papar, prema ukusu
kriške rajčice, za ukrašavanje

Priprema

1. Maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi 1 minutu.
2. Dodajte rižu i narezani luk. Promiješajte i 2 minute stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu.
3. Dodajte vruću juhu, djelomično pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi oko 30 - 35 minuta, ili dok riža ne omekša.
4. Umiješajte orahe i špinat, te nastavite kuhati još 5 minuta.
5. Umiješajte sir i začinite prema ukusu prije serviranja. Ukrasite kriškama rajčice i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu salatu i kruh od češnjaka.

Izvor: Kuhanje za jednu osobu
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

Pita od špinata i feta sira

Sastojci 

4 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 kg svježih listića mladog špinata, opranih, ili 500 g odmrznutog špinata
4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
3  jaja, tučena
200 g feta sira
sol i papar
100 g maslaca
225 g kora za pitu (radite s jednom po jednom, a ostale imajte pod vlažnom krpom)

Priprema

1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja, ili smrznuti špinat te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.
2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršin, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
3. Otopite maslac i premažite metalni lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.
4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C otprilike 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.


Izvor: Mediteranska kuhinja za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Krem juha od špinata

Sastojci 
1 veliki luk, oguljen i narezan
5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih
2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
750 ml hladne vode
prstohvat soli
450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika
50 g maslaca
3 žlice brašna
750 ml mlijeka
pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
6-8 žlica kiselog vrhnja
topla pogača ili domaći kruh

Priprema

1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.
2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust
i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu.
3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Salata od špinata s narančama

Sastojci

250 g špinata
1/2 naranče (neprskane)
malo vode
2 žlice limunova soka
2 žlice ulja
sol, papar, šećer,

Priprema

Špinat očistiti, pažljivo oprati, ostaviti da se ocijedi

za umak naranče tanko oguliti, koru izrezati na tanke rezance, staviti u 2 žlice limunovog soka  i kuhati oko 3 min, izvaditi, ohladiti,
izmiješati sa uljem te začiniti solju, paprom i šećerom.

meso od naranče očistiti od bijele kožice, izrezati na kockice i s narančinom korom umiješati
u umak, dodati špinat i odmah poslužiti.


Izvor: Kuharica za sva godišnja doba
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/