Doručak je najvažniji obrok u danu, iako ga mnogi tretiraju površno. Hrana ujutro će potaknuti vaš metabolizam i osigurati energiju za ostatak dana. Nemojte nikako preskakati obroke, posebno ne doručak. Mnogima je ponekad problem što nemaju vremena, a ni ideja što bi mogli jesti ujutro za doručak. Mi vam donosimo neke ideje, pokušajte ih isprobati. Ako i nemate vremena ujutro da si pripremite doručak, ima stvari koje mogu biti u frižideru i biti će super ako ih napravite i večer prije. A za neke je potrebno zaista malo vremena, a vjerujte da će vam vaše tijelo biti itekako zahvalno!
Osim uobičajenih sastojaka za doručak kao što su jaja, jogurt, voće, muesli, namaz, salama, kruh, isprobajte neke nove recepte i unesite raznolikost u svoju prehranu.
Omlet od brokule, šunke i sira
2 velika jaja
1 žlica vode
prstohvat soli
1 žlica maslaca
1/2 šalice naribanog sira
1/2 šalice nasjeckane šunke
Operite brokulu i razrežite ju na manje komadiće. Stavite u posudu s vodom, pokrijte i ostavite da zavrije. Ostavite tako još 2-3 minute, zatim uzmite van, ocijedite i ostavite da se ohladi.
Razbijte dva jaja u manju zdjelicu, dodajte sol i dobro promiješajte. Na tavu stavite maslac i zagrijte na vatri. Prelijte razmućena jaja po tavi i pričekajte nekoliko sekundi da se prime za dno. Zatim po gornjem sloju jaja rasporedite brokulu, sir i šunku te jednu polovicu prebacite preko druge.
Hrustavi orašasti plodovi
1 šalica sjeckanih oraha ili badema
1/2 šalice sezama
1/4 šalice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
mlijeko ili jogurt
pola šalice muesli po želji
1 mala žličica meda
par žlica sušene brusnice ili nekog drugog voća
Sastojke sve skupa zajedno promiješajte. Dodajte toplo mlijeko ili jogurt. Po želji stavite sastojke koje želite.
Muffini od šunke i sira za doručak
1 1/4 šalice bijelog brašna
1/4 šalice šećera
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 šalica mlijeka
2 jaja
1 šalica sitno nasjeckane šunke
1/2 šalice nasjeckanog sira
1/4 šalice sitno nasjeckanog vlasca
pola šalice kukuruza šećerca
prašak za pecivo
žličica soda bikarbone
malo ulja
U veliku zdjelu umiješajte brašno, kukuruz, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugu zdjelu stavite mlijeko, jaja i ulje. Zatim sastojke iz obje zdjele pomiješajte. Dodajte u to pršut, sir, vlasac i ostale sastojke po želji . Tijesto napunite u kalupe za muffine do 3/4 i pecite u pećnici dok ne porumeni. Nakon što su pečeni izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade.
Vegetarijanske palačinke
400 g brašna
2 šalice sitno nasjeckane tikvice
1 šalice ribane mrkve
1 šalica kukuruza
1 veliko jaje
2 žlice jogurta
1/2 žličice soli
1/2 šalice naribanog sira
1-3 žlice biljnog ulja
povrće po izboru
Narežite tikvice i iscijedite tekućinu iz njih. Dodajte mrkvu i kukuruz te ostalo povrće i dobro promiješajte. Umiješajte jaja, sol, papar i jogurt. U drugu zdjelu stavite brašno i prašak za pecivo te sir. Obje smjese izmiješajte zajedno. Zagrijte ulje na tavi (količina ovisno o tome koliko želite da vam palačinke budu velike). Po želji, možete složiti i umak od vrhnja. Izvrsne su tople, ali i hladne.
Francuski tost
4 jaja
1/2 šalice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice maslaca ili ulja
8 kriški kruha
Pomiješajte mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije u manju posudu ili dublji tanjur. Zagrijte ulje ili maslac na tavi. Potopite kriške kruha u smjesu od jaja (sa svake strane). Stavite ih u tavu da se zapeku sa svake strane oko 2-3 minute. Po želji možete dodati na svaki tost javorov sirup nakon što ga ispečete.
Izvor: spoonful.com
Photo originally
appeared in FamilyFun Magazine