Napitci koji čuvaju imunitet
Osim ukusnih, a zdravih obroka, u jesen je posebno bitno pobrinuti se da dovoljno hidratiziramo organizam. Stručnjaci tako preporučuju pijenje mlake, a ne posve hladne vode, ali i uključivanje svježih sokova u prehranu, kao i toplih čajeva i začinjenog mlijeka. Recimo, posebno je pogodno za jačanje imuniteta piti uvarak od svježeg đumbira, limuna i meda tijekom cijelog dana. Taj napitak čisti naše sinuse i potiče rad probave, pa u konačnici pomaže našem tijelu i da se očisti od toksina. U nastavku pronađi još tri jesenska napitka za zdravlje.
Zlatno mlijeko
Zlatno je mlijeko odličan napitak u borbi protiv prehlade i gripe. Kurkuma, đumbir i papar djeluju antimikrobno, protuupalno i potiču čišćenje organizma od bakterija, virusa i toksina.
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica đumbira
- Prstohvat crnog papra
- Med po želji
Priprema:
Mlijeko, kurkumu, đumbir i papar zagrij u širem loncu. Miješaj dok se svi sastojci ne stope. Pusti da smjesa zavrije i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješaj i pusti da vrije još minutu-dvije, ali pripazi da mlijeko ne zagori. Dobro promiješaj, ugasi vatru i pusti da napitak odstoji još 10 minuta. Dodaj med i konzumiraj toplo.
Sok od šipka
Sok od nara (šipka) ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Pripisuju mu se i antikancerogena te mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe pripremljenog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.
Vruća limunada
Glavne zvijezde ovog napitka koji se pije topao su đumbir i češnjak, koji sadrže antimikrobne spojeve koji pomažu u liječenju zaraznih bolesti te cimet čiji antioksidanti djeluju protuupalno.
Sastojci:
- 4 nasjeckana češnja češnjaka
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- štapić cimeta
- 4 šalice vode
- sok od 1 limuna
- 2 žlice meda
- par listića svježe mente
Priprema:
Zakuhaj vodu i dodaj sve sastojke osim meda. Poklopi posudu i pusti da odstoji 30 minuta. Procijedi, ulij u šalicu i dodaj med po ukusu. Popij dok je toplo.