

Do Silvestrova, Stare godine, treba napuniti hladnjak, zamrzivač i smočnicu, pripremiti sve kolače i poslastice kojima želite razveseliti goste u najdužoj noći u godini. Tradicionalni odojak je ispečen, francuska salata pripremljena, a vi ipak osjećate nervozu jer vam se čini da ništa neće biti spremno na vrijeme ili barem ne onako kako ste zamislili.
Samo uz dobro planiranje i organizaciju možete sačuvati živce i spriječiti da goste i najveće godišnje slavlje dočekate iscrpljeni, neraspoloženi i spremni za krevet. Sve nabavke, i to uz pomoć članova obitelji, obavite nekoliko dana ranije, držeći se unaprijed pripremljenog popisa. Složite jelovnik, i to takav koji će vam omogućiti da neka jela pripremite (barem napola) i dan ranije, a za pripremanje sendviča i sličnih zalogajčića oslonite se na pomoć obitelji ili prijatelja koji će vam doći u goste.
Ukrase za novogodišnji stol također napravite ranije, za svakog gosta pripremite neki simbolični dar, provjerite imate li dovoljno tanjura i čaša, stolaca i ubrusa i, što je najvažnije, posao organizirajte tako da se nekoliko sati prije dolaska gostiju možete posvetiti samo sebi, opuštanju, kratkom odmoru i uređivanju za slavlje. Kako biste sve pripreme zaista prošli bez
Usklađeni jelovnik
Čak ni pri svečanom obroku nemojte odustati od nekoliko osnovnih dijetetskih pravila:
Voćni koktel za 6 osoba
Pripremite ga ujutro ili dan uoči slavlja. Na kockice narežite limun, naranču i ananas (prije ih dakako, ogulite). Voće prelijte sa 0.10 dl konjaka ili rakije i ostavite da odstoji na svježem mjestu približno tri sata. U trenutku posluživanja smjesi dodajte litru dobro rashlađenog jabučnog soka.
Vedri aperitivi
Aperitiv će dobiti vedriji izgled pripremite li kockice leda u boji. Obojit ćete ih tako što ćete u posudicu za zamrzavanje, osim vode staviti i malo tamnog sirupa ili višnjevače.
Maštoviti kanapei
Za grickanje prije jela, a da se ne biste prejeli. pripremite kanapee od kruha. Mozarellu narežite na kriške, posolite i popaprite te svaku krišku ukrasite komadićem rajčice i grančicom bosiljka. Celer narežite na kolutiće i premažite sirom roquefortom; kolutiće krastavaca začinite kavijarom: male listove endivije ukrasite komadićima šunke.
Zvjezdasti losos
Namjeravate li kao predjelo ponuditi dimljenog lososa, poslužile ga na neobičan način. Odreske lososa poslažite u obliku zvijezde, a u sredinu stavite veliku žlicu vrhnja. Vrhnje možete zamijeniti i ovakvim umakom: l žlica kravljeg sira, l žlica šlaga bez šećera, pola žlice kavijara, sol papar. Dobro izmiješajte sve sastojke, umak stavite na sredinu zvijezde i ukrasite ga listićima peršina.
Bitan je izgled
- koristite rajčice, trešnje, te raznobojna zrna papra koja će lijepo ukrasiti jela
Luckasta salata
Miješana salata pravi je izazov mašti. Pokušajte se poigrati ovako: uzmite nekoliko listova zelene salate kao osnovu, mahune kuhane "al dente" te po izboru nekoliko škampa (smrznutih), kriške guščje jetrice, tanke odreske guščjeg fileta, tanko narezane kriške bilo koje kuhane bijele ribe, pokoju bobicu smrznutih ribizla kao ukras, te umak od octa, ulja, soli i papra.
Da aperitiv bolje prija
Budite originalni, pripremite specijalne ražnjiće. Na štapiće nabodite svjetlije i tamnije kolutiće jako isprženih kobasica (npr. hrenovki i krvavica), ili pripremite ražnjiće od raznobojnog voća i prelijte ih portom ili maraskinom.
Novo ruho starih jela
Kamenice na bordoovski način: Kuhari iz Bourdeauxa preporučuju kombinaciju kamenica i tlačenice. Tlačenicu mogu zamijeniti i male, jako ispržene kobasice.
Piletina sa tartufima
Nabavile lijepo pile. Tartufe narežite na tanke kriške i podvucite ih pod kožu pileta. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva približno sat i pol i redovito podlijevajte juhom. Ujutro skuhajte mahune i poslažite ih kao štapiće. Po nekoliko svežnjića učvrstite kriškama pršuta. Uvečer ih pažljivo podgrijte i zalijte umakom od pečenja.
Vino
Sirevi na novi način
Poslije obilnog obroka, nerijetko nemamo volje jesti sir. Želite li ga ipak poslužiti, učinite to na nov način. Različite vrste sireva narežite na kolutiće i začinile različitim začinima: suhim ili sušenim grožđem, orasima, lješnjacima. Kolutiće možete nataknuti na čačkalice. Sir svakako izvadile iz hlanjaka sat prije posluživanja kako bi imao sobnu temperaturu. U košaricu za kruh slavite različite vrste kruha ili peciva: sa sezamom, suncokretovim košticama ili pak krekere.
Salata od smrznutog voća
Da biste obrok završili laganim i osvježavajućim jelom, ne zaboravile voćnu salatu. Pripremanje salate sa svježim voćem traje dulje, ali je sa smrznutim gotova u tili čas. Okus ćete popraviti tako da prije posluživanja u salatu dodale malo alkohola (ruma ili votke) te je ukrasite listićima svježe metvice. Rub zdjele u kojoj poslužujete voćnu salatu premažite bjelanjkom i potom posipajte kristalnim šećerom.
Pravilan izbor vina
Tijekom obroka nemojte miješati različite vrste vina: važno je da nabavite kvalitetno vino, što se slaže s glavnim jelom. Ako je riječ o ribi, izaberite kvalitetno bijelo vino, dok uz govedinu odgovara crveno vino. Uz divljač najbolje pristaje neko starije, kvalitetno i teže vino.