Nezaobilazna ricotta na ljetnom jelovniku - isprobajte ove recepte

Sir svjetske slave

Nezaobilazna ricotta na ljetnom jelovniku - isprobajte ove recepte

Crostata s ricottom i kupinama

Image



Sastojci za prhko tijesto:
415 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
1/2 jušne žlice korice limuna
1 1/2 čajna žlica praška za pecivo
180 g dobro ohlađenog maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1/2 čajne žlice sjemenki vanilije
sol

Sastojci za nadjev:
480 g ricotta sira
70-80 g šećera u prahu
1/2 čajne žlice sjemenki vanilije
3 jaja

Priprema:
U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu limunovu koricu, šećer i sol, te rukama lagano izmiješajte. Nakon toga dodajte maslac narezan na sitnije komade te prstima lagano utiskujte u brašno. Kad se maslac lagano poveže s brašnom i drugim sastojcima nastavite ga rukama mrviti sve dok ne dobijete smjesu sličnoj krušnim mrvicama. U posebnoj manjoj zdjelici izmiješajte jaja, žumanjak sa srži mahune vanilije. Dobivenu smjesu ulijte u onu s brašnom i rukama brzo zamijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta da odstoji i kako bi se maslac stegnuo. U međuvremenu ricottu dobro razradite ručnim mikserom dok ne dobijete finu i kompaktnu smjesu. Prebacite u drugu posudu, dodajte šećer u prahu i srž mahune vanilije i još jednom dobro izmiješajte. U smjesu lagano dodajte jaje po jaje i miješajte sve dok opet ne dobijete homogenu smjesu. Dobiveno tijesto podijelite tako da ostane i dio prhkog tijesta pomoću kojega ćete napraviti "mrežu" na vrhu. Ostatak tijesta stavite u određeni kalup, dobro ohladite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva C sve dok tijesto ne bude na pola pečeno. Izvadite iz pećnice i ostavite da se tijesto dobro ohladi. Na ohlađeno dodajte nadjev od ricotte, te poslažite svježe kupine. Dodajte izrezane trakice tijesta na vrh, te vratite natrag u pećnicu na istu temperaturu i pecite još dodatno nekakvih 55 minuta ili sve dok korica ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanja crostatu dobro ohladite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5/5