Jedan od najpoznatijih talijanskih sireva, ricotta, po popularnosti ne zaostaje za još jednim nezaobilaznim sastojkom vrhunskih deserata, a to je mascarpone. Ricotta je svježi sir, blago slatkastog okusa, niskokaloričan, jer sadrži samo 5 posto masnoće, kremaste je strukture, a proizvodi se od sirutke.
Ricotta je, kao i mascarpone, nerijetko sastojak raznih deserta te se često miješa sa cimetom, šećerom i čokoladom. Idealna je za pripremu najrazličitijih slastica. No, njome možete obogatiti i druga jela, ne samo kolače, torte, palačinke i ostale deserte svakakvih vrsta.
Upotrijebite ju za umak koji će s ricottom postati gušći i kremastiji, te dobiti punoću okusa. Možete ju dodati i onim jelima koja se slažu u redovima pa zapeču u pećnici. Uglavnom, sa samo jednom žlicom ricotte možete poboljšati svaki recept. Slatko, ali i slano jelo.
Foto: © Mushy - fotolia