Od piletine do špinata

Oprezno s ostacima: Pet namirnica koje nikako ne smiješ podgrijavati

Podgrijavanjem se mijenja okus, tekstura i nutritivna vrijednost hrane, a neke namirnice mogu ispuštati tvari koje mogu biti štetne, posebno za djecu

profimedia-0528447270.jpg
Foto: Profimedia

Špinat

Ova zelena biljka ima mnoštvo blagodati za tvoj organizam, ali osim pozitivnih nutritivnih sastojaka, sadrži i one štetne. Nitrati su kemijski spojevi koji se koriste kao gnojivo, herbicidi i konzervansi. Zeleno povrće (u usporedbi s gomoljastim na primjer) zadržava veće količine nitrata u sebi. Podgrijavanjem ovih namirnica njihova količina raste i može biti štetna za ljudsko zdravlje, posebno za djecu kod koje velike koncentracije nitrata u organizmu mogu uzrokovati 'sindrom plave bebe' koji karakterizira manja prokrvljenost kisikom. Zato odustani od podgrijavanja zelenog povrća. Jedi samo svježe skuhano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
6/6