Namirnica u fokusu: Vanilija - aromatičan dodatak svakoj slastici

Najčešće se koristi kod pripremanja raznih slastica i napitaka, a osim što poboljšava okus jelima, ima i neka ljekovita svojstva.

Namirnica u fokusu: Vanilija - aromatičan dodatak svakoj slastici

Sladoled od vanilije

Sastojci:

300 ml nemasnog vrhnja
300 ml punomasnog vrhnja ili 600 ml slatkog vrhnja za šlag
1 mahuna vanilije
4 žumanjka
80 g šećera

Priprema:

1. Ulijte nemasno i punomasno vrhnje (ili vrhnje za šlag) u veliki lonac s debljim dnom. Razdvojite mahunu vanilije i sastružite sjeme u vrhnje, a zatim dodajte i mahunu. Uklonite s vatre prije nego što provre i odložite 30 minuta. 
2. Stavite žumanjke i šećer u veliku zdjelu i tucite pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Uklonite mahunu vanilije iz vrhnja, a zatim dodajte vrhnje u smjesu s jajima uz stalno miješanje.Procijedite smjesu u čisti lonac ili posudu za kuhanje na pari i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta uz stalno miješanje. Smjesa ne smije provrjeti. Uklonite s vatre i dobro ohladite. Povremeno promiješajte. 
3. Kremu umutite u aparatu za sladoled. Možete ga odmah poslužiti ili pak staviti u zamrzivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
7/7