Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Vanilija - aromatičan dodatak svakoj slastici

Namirnica u fokusu: Vanilija - aromatičan dodatak svakoj slastici
Najčešće se koristi kod pripremanja raznih slastica i napitaka, a osim što poboljšava okus jelima, ima i neka ljekovita svojstva.

Vanilija je plod orhideje penjačice,  u obliku mahune, a porijeklom je iz Meksika. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, vanilija spada u najskuplje začine, a koristila se još u vrijeme starih Maja i Asteka koji su vjerovali kako taj začin ima afrodizijačka svojstva.  Danas se vanilija najčešće koristi kod pripremanja raznih slastica i napitaka,a osim što poboljšava okus jelima, ima i neka ljekovita svojstva.  Iako nismo navikli koristiti je kod pripreme slanih jela,  zbog svoje se aromatičnosti može dodati i u razne umake koji se poslužuju uz glavno jelo. S obzirom na to da je vrijeme blagdana pa većina nas razmišlja o kolačima i slasticama, izdvojili smo za vas nekoliko odličnih recepata s vanilijom. 

Foto: Depositphotos.com

Rolice s kremom od vanilije

Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta 1 margarin sa aromom vanilije Krema: 750 ml mlijeka 2 pudinga od vanilije Dolcela 5 žlica šećera 1 žlica arome vanilije Postupak pripreme Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte i režite na trakice širine cca 3 cm. Kalupe za rolice lagano namažite margarinom i na svaki zarolajte po 1 trakicu. Peći na 200°C dok ne porumene, otprilike 15 min. Vruće izvaditi sa kalupa i ostaviti da se ohlade. Krema: Odvojiti nekoliko žlica mlijeka i pomiješati sa praškom za puding, ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom i aromom vanilije, dodati prašak za puding i miješati 2 min. Kremu ohladiti te pomoću vrećice za ukrašavanje punite rolice.

Zdravi gris s okusom vanilije

Sastojci 2 žlice grisa, može i više, ovisno kako volite 250 ml mlijeka vanilin šećer Postupak pripreme U 250 ml kipućeg mlijeka u koje smo prije dodali vanilin šećer dodati gris i miješati dok se ne zgusne. Kada je gotovo staviti u posudu i po želji posipati kakaom.

Tiramisu od skute i vanilije

Sastojci: 500 g skute 250 g nemasnog jogurta 80 g šećera 6 žlica smrvljenih lješnjaka 2 žlice ekstrakta vanilije 200 ml hladne, jake kave 1/2 žličice cimeta u prahu 24 g piškota kakao u prahu, za posipanje Priprema: 1. Pomiješajte skutu, jogurt i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte lješnjake i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte.  2. Ulijte hladnu kavu u malu zdjelu i umiješajte cimet. 3. Nakratko umačite piškote u kavu pa ih posložite na dno pravokutne zdjele iz koje ćete posluživati tiramisu (30 x 22 cm, i najmanje 5 cm duboka). 4. Razmažite polovinu mješavine od skute po piškotama. Ponovite proces s ostatkom sastojaka. 5. Pokrijte prozirnom folijom i stavite 15 minuta u hladnjak. 6. Netom prije posluživanja pospite kakaom u prahu.    

Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Muffini s vanilijom i borovnicama

Sastojci: 125 g brašna 1/2 praška za pecivo 70 g šećera 85 g borovnica 2 žličice ekstrakta vanilije 1 jaje 125 ml mlaćenice 2 žlice biljnog ulja vanilin šećer za posipanje Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite kalup ili košarice u kojima ćete peći muffine. 2. U posudu za miješanje dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer, borovnice. U posebnoj  posudi umutite jaje s vanilijom, mlaćenicom i uljem. 3. Ulijte smjesu u brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci povežu. 4. Pripremljenu smjesu ulijte u košarice ili kalup, posipajte vanilin šećerom i pecite oko 15 minuta. Poslužite ih tople ili hladne.

Brownie s vanilijom

Sastojci: 85 g slanog maslaca 100 g čokolade  1 jaje 1 žumanjak 100 g šećera (može i smeđeg) 40 g brašna 1/2 praška za pecivo 85 g mliječne čokolade Glazura: 150 g mascarpone sira 4 žlice šećera u prahu 1 žličica ekstrakta vanilije čokoladne kapljice ili mrvice za ukrašavanje Priprema:  1. Upalite pećnicu na 190°C i ostavite da se grije. Pripremite kalup za mini muffine (smjesa je za 12 komada) 2. Otopite čokoladu s maslacom. 3. Pomiješajte jaje, žumanjak i smeđi šećer te pjenasto umutite mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu te na kraju i brašno s praškom za pecivo te mliječnu čokoladu. Pomiješajte. Pomoću žlice ulijte smjesu u kalup za muffine.  4. Pecite u pećnici oko 12-15 minuta. Nakon što su pečeni, ostavite da se hlade u kalupu oko 10 minuta, a potom ih premjestite da se ohlade do kraja. 5. Za glazuru mikserom umutite mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Smjesom ukrasite kolačiće i posipajte čokoladnim mrvicama.

Sladoled od vanilije

Sastojci: 300 ml nemasnog vrhnja 300 ml punomasnog vrhnja ili 600 ml slatkog vrhnja za šlag 1 mahuna vanilije 4 žumanjka 80 g šećera Priprema: 1. Ulijte nemasno i punomasno vrhnje (ili vrhnje za šlag) u veliki lonac s debljim dnom. Razdvojite mahunu vanilije i sastružite sjeme u vrhnje, a zatim dodajte i mahunu. Uklonite s vatre prije nego što provre i odložite 30 minuta.  2. Stavite žumanjke i šećer u veliku zdjelu i tucite pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Uklonite mahunu vanilije iz vrhnja, a zatim dodajte vrhnje u smjesu s jajima uz stalno miješanje.Procijedite smjesu u čisti lonac ili posudu za kuhanje na pari i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta uz stalno miješanje. Smjesa ne smije provrjeti. Uklonite s vatre i dobro ohladite. Povremeno promiješajte.  3. Kremu umutite u aparatu za sladoled. Možete ga odmah poslužiti ili pak staviti u zamrzivač.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx