Vanilija je plod orhideje penjačice, u obliku mahune, a porijeklom je iz Meksika.
Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, vanilija spada u najskuplje začine, a koristila se još u vrijeme starih Maja i Asteka koji su vjerovali kako taj začin ima afrodizijačka svojstva.
Danas se vanilija najčešće koristi kod pripremanja raznih slastica i napitaka,a osim što poboljšava okus jelima, ima i neka ljekovita svojstva. Iako nismo navikli koristiti je kod pripreme slanih jela, zbog svoje se aromatičnosti može dodati i u razne umake koji se poslužuju uz glavno jelo.
S obzirom na to da je vrijeme blagdana pa većina nas razmišlja o kolačima i slasticama, izdvojili smo za vas nekoliko odličnih recepata s vanilijom.
Foto: Depositphotos.com
Rolice s kremom od vanilije
Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta
1 margarin sa aromom vanilije
Krema:
750 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije Dolcela
5 žlica šećera
1 žlica arome vanilije
Postupak pripreme
Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte i režite na trakice širine cca 3 cm. Kalupe za rolice lagano namažite margarinom i na svaki zarolajte po 1 trakicu. Peći na 200°C dok ne porumene, otprilike 15 min. Vruće izvaditi sa kalupa i ostaviti da se ohlade.
Krema:
Odvojiti nekoliko žlica mlijeka i pomiješati sa praškom za puding, ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom i aromom vanilije, dodati prašak za puding i miješati 2 min. Kremu ohladiti te pomoću vrećice za ukrašavanje punite rolice.
Zdravi gris s okusom vanilije
Sastojci
2 žlice grisa, može i više, ovisno kako volite
250 ml mlijeka
vanilin šećer
Postupak pripreme
U 250 ml kipućeg mlijeka u koje smo prije dodali vanilin šećer dodati gris i miješati dok se ne zgusne.
Kada je gotovo staviti u posudu i po želji posipati kakaom.
Tiramisu od skute i vanilije
Sastojci:
500 g skute
250 g nemasnog jogurta
80 g šećera
6 žlica smrvljenih lješnjaka
2 žlice ekstrakta vanilije
200 ml hladne, jake kave
1/2 žličice cimeta u prahu
24 g piškota
kakao u prahu, za posipanje
Priprema:
1. Pomiješajte skutu, jogurt i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte lješnjake i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte.
2. Ulijte hladnu kavu u malu zdjelu i umiješajte cimet.
3. Nakratko umačite piškote u kavu pa ih posložite na dno pravokutne zdjele iz koje ćete posluživati tiramisu (30 x 22 cm, i najmanje 5 cm duboka).
4. Razmažite polovinu mješavine od skute po piškotama. Ponovite proces s ostatkom sastojaka.
5. Pokrijte prozirnom folijom i stavite 15 minuta u hladnjak.
6. Netom prije posluživanja pospite kakaom u prahu.
Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Muffini s vanilijom i borovnicama
Sastojci:
125 g brašna
1/2 praška za pecivo
70 g šećera
85 g borovnica
2 žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
125 ml mlaćenice
2 žlice biljnog ulja
vanilin šećer za posipanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite kalup ili košarice u kojima ćete peći muffine.
2. U posudu za miješanje dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer, borovnice. U posebnoj posudi umutite jaje s vanilijom, mlaćenicom i uljem.
3. Ulijte smjesu u brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci povežu.
4. Pripremljenu smjesu ulijte u košarice ili kalup, posipajte vanilin šećerom i pecite oko 15 minuta. Poslužite ih tople ili hladne.
Brownie s vanilijom
Sastojci:
85 g slanog maslaca
100 g čokolade
1 jaje
1 žumanjak
100 g šećera (može i smeđeg)
40 g brašna
1/2 praška za pecivo
85 g mliječne čokolade
Glazura:
150 g mascarpone sira
4 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
čokoladne kapljice ili mrvice za ukrašavanje
Priprema:
1. Upalite pećnicu na 190°C i ostavite da se grije. Pripremite kalup za mini muffine (smjesa je za 12 komada)
2. Otopite čokoladu s maslacom.
3. Pomiješajte jaje, žumanjak i smeđi šećer te pjenasto umutite mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu te na kraju i brašno s praškom za pecivo te mliječnu čokoladu. Pomiješajte. Pomoću žlice ulijte smjesu u kalup za muffine.
4. Pecite u pećnici oko 12-15 minuta. Nakon što su pečeni, ostavite da se hlade u kalupu oko 10 minuta, a potom ih premjestite da se ohlade do kraja.
5. Za glazuru mikserom umutite mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Smjesom ukrasite kolačiće i posipajte čokoladnim mrvicama.
Sladoled od vanilije
Sastojci:
300 ml nemasnog vrhnja
300 ml punomasnog vrhnja ili 600 ml slatkog vrhnja za šlag
1 mahuna vanilije
4 žumanjka
80 g šećera
Priprema:
1. Ulijte nemasno i punomasno vrhnje (ili vrhnje za šlag) u veliki lonac s debljim dnom. Razdvojite mahunu vanilije i sastružite sjeme u vrhnje, a zatim dodajte i mahunu. Uklonite s vatre prije nego što provre i odložite 30 minuta.
2. Stavite žumanjke i šećer u veliku zdjelu i tucite pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Uklonite mahunu vanilije iz vrhnja, a zatim dodajte vrhnje u smjesu s jajima uz stalno miješanje.Procijedite smjesu u čisti lonac ili posudu za kuhanje na pari i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta uz stalno miješanje. Smjesa ne smije provrjeti. Uklonite s vatre i dobro ohladite. Povremeno promiješajte.
3. Kremu umutite u aparatu za sladoled. Možete ga odmah poslužiti ili pak staviti u zamrzivač.