Kus-kus s tikvicama i pečenim pinjolima
Sastojci:
115 g suhe leće
55 g pinjola
1 žlica maslinova ulja
280 g narezanih tikvica
2 protisnuta režnja češnjaka
1 crveni luk narezan na kockice
250 g narezanih rajčica250 g kus-kusa
400 ml povrtnog temeljca
3 žlice natrganih svježih listića bosiljka
papar
Priprema:
1. U posudu stavite leću s dosta hladne vode. Kada voda uzavre, kuhajte leću na jakoj vatri 10 minuta. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta, dok leća ne omekša.
2. U međuvremenu, uključite pećnicu na srednju jačinu. Na lim za pečenje rasporedite pinjole u jednom sloju i prepecite ih da ravnomjerno dobiju zlatnožutu boju - pazite da ne izgore. Prepečene pinjole prebacite u malu zdjelu i stavite sa strane.
3. U tavi za prženje zagrijte ulje na vatru srednje jačine. Dodajte luk, češnjak i tikvice i pržite ih uz često miješanje 8 do 10 minuta, dok povrće ne omekša i tikvice ne dobiju zlatnu boju. Dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta.
4. U međuvremenu, stavite kus-kus u vatrostalnu posudu. U drugoj tavi zagrijte povrtni temeljac dok ne uzavre. Prelijte kus-kus vrućim temeljcem i ostavite neka odstoji 10 minuta, dok kus-kus ne upijte svu tekućinu i ne omekša.
5. Ocijedite leću i umiješajte je u kus-kus. Umiješajte i natrgane listiće bosiljka i začinite s dosta papra. U posudu za posluživanje prvo rasporedite leću i kus-kus, a zatim po njima rasporedite kuhano povrće. Pospite pinjolima, ukrasite bosiljkom i poslužite.
Izvor: Vegetarijanska kuhinja za svaki dan
(Zbrika najboljih recepata - Znanje)