Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Super recepti s tikvicama

Namirnica u fokusu: Super recepti s tikvicama
Jednostavne za pripremu, a izuzetno zdrave i ukusne

Jedna od najsvestranijih ljetnih namirnica zasigurno su tikvice koje su tijekom ljeta široko rasprostranjene u kulinarstvu.   Iako više nalikuju povrću, tikvice su zapravo voće u botaničkom smislu. Vrlo su nalik krastavcima, a njihov plod obiluje hranjivim tvarima stoga se preporuča što češće ih uvrstiti u svoj jelovnik.   Mogu se pripremiti na bezbroj načina, svi ih vole i dostupne su skoro cijelo ljeto. Osim što su vrlo ukusne, tikvice su i nutritivno vrijedne jer sadrže puno vitamina. Potpomažu mršavljenje jer su bogate vodom pa imaju jako malo kalorija. Osim toga, potiču probavu, snižavaju krvi tlak i pomažu kod zacjeljivanja rana jer sadrže mangan koji potiče proizvodnju kolagena.   Tikvice se u kulinarstvu jednostavno pripremaju, a idealne su za pripremu juha, variva, salata, umaka, itd. Neke odlične recepte s tikvicama otkrivamo vam u nastavku pa ih svakako isprobajte...  

Foto: Unsplash

Popečci s tikvicama

 Sastojci:   1 veća tikvica pola glavice luka pola mrkve 1 jaje 100 g ribanog sira 80 g krušnih mrvica začini po želji Priprema:   Naribajte tikvice i mrkvu te ostavite da malo odstoji. Iscijedite višak vode. Podinstajte luk, ohladite i dodajte ribanim tikvicama te začinite po želj. Umiješajte sir i brašno po potrebi te dobro promiješajte sve sastojki. Ostavite u hladnjaku na pola sata, a zatim oblikujte popečke, uvaljajte ih u krušne mrvice i pecite ih na maslinovom ulju ili maslacu.

Krem juha od tikvica

Sastojci: 1 veća tikvica nekoliko manjih krumpira pola mrkve sol i papar listići peršina za dekoraciju   Priprema: Krumpire i mrkvu ogulite i narežite na manje komade te staviti kuhati u lonac s posoljenom vodom. Kada krumpir malo omekša, dodajte tikvice te kuhajte još 10 minuta. Kada je kuhano, izlijte višak vode te izmiksajte štapnim mikserom. Začinite po želji i ukrasite listićima peršina.

Uštipci od tikvica s umakom od jogurta

Sastojci: 2-3 tikvice 1 protisnuti režanj češnjaka 3 sitno narezana mlada luka 125 g izmrvljenpg feta sira 2 žlice sitno sjeckanog peršina 2 žlice sitno sjeckane metvice 1 žlica sjcekanog kopra pola žličice ribanog muškatnog oraščića 2 žlice brašna 2 jaja papar 2 žlice maslinova ulja Za umak od jogurta: 250 g jogurta 1/4 krastavca narezanog na kockice 1 žlica sitno sjeckanog kopra papar Priprema: 1. Tikvice narbiajte na čist ubrus i pokrijte drugim ubrusom. Lagano tapkajući, temeljito ih posušite. Ostavite ih da malo odstoje. 2. U međuvremenu pripremite umak. Izmiješajte jogurt, krastavac, kopar i papar u zdjeli za posluživanje. Pokrijte i stavite u hladnjak. 3. Prebacite tikvice u veliku posudu. Dodajte češnjak, mladi luk, sir. začinsko bilje, muškatni oraščić, brašno i papar. Jaja umutite u drugoj posudi pa umiješajte u smjesu s tikvicama.  4. Na vatri srednje jačine, zagrijte ulje u tavi za prženje. Četiri pune žlice stavite u tavu, tako da budu razdvojene i pržite uštipke m do 3 minute sa svake strane. Izvadite ih iz tave i stavite na kuhinjski ubrus da se ocijede. Držite ih na toplom. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 8 uštipaka. 5. Vruće uštipke poslužite s umakom od jogurta, ukrašene četvrtinama limuna. 

Kus-kus s tikvicama i pečenim pinjolima

Sastojci: 115 g suhe leće 55 g pinjola 1 žlica maslinova ulja 280 g narezanih tikvica 2 protisnuta režnja češnjaka 1 crveni luk narezan na kockice 250 g narezanih rajčica250 g kus-kusa 400 ml povrtnog temeljca 3 žlice natrganih svježih listića bosiljka papar Priprema: 1. U posudu stavite leću s dosta hladne vode. Kada voda uzavre, kuhajte leću na jakoj vatri 10 minuta. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta, dok leća ne omekša. 2. U međuvremenu, uključite pećnicu na srednju jačinu. Na lim za pečenje rasporedite pinjole u jednom sloju i prepecite ih da ravnomjerno dobiju zlatnožutu boju - pazite da ne izgore. Prepečene pinjole prebacite u malu zdjelu i stavite sa strane.  3. U tavi za prženje zagrijte ulje na vatru srednje jačine. Dodajte luk, češnjak i tikvice i pržite ih uz često miješanje 8 do 10 minuta, dok povrće ne omekša i tikvice ne dobiju zlatnu boju. Dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta. 4. U međuvremenu, stavite kus-kus u vatrostalnu posudu. U drugoj tavi zagrijte povrtni temeljac dok ne uzavre. Prelijte kus-kus vrućim temeljcem i ostavite neka odstoji 10 minuta, dok kus-kus ne upijte svu tekućinu i ne omekša.  5. Ocijedite leću i umiješajte je u kus-kus. Umiješajte i natrgane listiće bosiljka i začinite s dosta papra. U posudu za posluživanje prvo rasporedite leću i kus-kus, a zatim po njima rasporedite kuhano povrće. Pospite pinjolima, ukrasite bosiljkom i poslužite.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja za svaki dan (Zbrika najboljih recepata - Znanje)

Riža s tikvicom

Sastojci:   200 g riže 1 veća tikvica 3 žlice maslinova ulja 1 mladi luk 1 češanj češnjaka 20 g maslaca 1 kocka za juhu sol peršin bosiljak ribani parmezan   Priprema: Ogulite tikvicu i narežite je na kockice. Na maslinovo ulje stavite luk, češnjak i tikvice te kratko dinstajte. Dodajte rižu, sol, maslac, kocku za juhu i začine po želji te zalijte vodom. Promiješajte i ostavite da se kuha. Pri kraju dodajte bosiljak i sjeckani peršin. Poslužite toplo s ribanim parmezanom.  

Hrskavi rezanci s tikvicom

Sastojci: suncokretovo ulje za prženje 115 g rižinih rezanaca 115 g zelenih mahuna  2 mrkve 2 tikvice komad svježeg đumbira pola manje glavice kineskog kupusa 2 mlada luka 2 žlice vina 2 žlice sojinog umaka prstohvat šećera 2 žlice sjeckanog korijandera Priprema: Uijte ulje do polovice woka. Zagrijte te u nekoliko navrata ubacite rižine rezance i pržite ih jednu i pol minutu dok ne nabubre i postanu hrskavi. Izvadite ih iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Odlijte ulje od prženja iz woka i ostavite samo 2 žlice. Zagrijte ostatak ulja pa dodajte mahune i pržite ih 2 minute uz snažno miješanje. Dodajte mrkvu i tikvice te đumbir narezan na tanke trake. Pržite kratko, stalno miješajući.  Dodajte kineski kupus i mladi luk te još malo pržite. Na kraju umiješajte sojin umak, vino i šečer. Promiješajte. Dodajte sjcekani korijander i dobro protresite. Poslužite odmah uz rižine rezance.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja za svaki dan(Zbrika najboljih recepata - Znanje)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx