Jedna od najsvestranijih ljetnih namirnica zasigurno su tikvice koje su tijekom ljeta široko rasprostranjene u kulinarstvu.
Iako više nalikuju povrću, tikvice su zapravo voće u botaničkom smislu. Vrlo su nalik krastavcima, a njihov plod obiluje hranjivim tvarima stoga se preporuča što češće ih uvrstiti u svoj jelovnik.
Mogu se pripremiti na bezbroj načina, svi ih vole i dostupne su skoro cijelo ljeto. Osim što su vrlo ukusne, tikvice su i nutritivno vrijedne jer sadrže puno vitamina. Potpomažu mršavljenje jer su bogate vodom pa imaju jako malo kalorija. Osim toga, potiču probavu, snižavaju krvi tlak i pomažu kod zacjeljivanja rana jer sadrže mangan koji potiče proizvodnju kolagena.
Tikvice se u kulinarstvu jednostavno pripremaju, a idealne su za pripremu juha, variva, salata, umaka, itd. Neke odlične recepte s tikvicama otkrivamo vam u nastavku pa ih svakako isprobajte...
Foto: Unsplash
Popečci s tikvicama
Sastojci:
1 veća tikvica
pola glavice luka
pola mrkve
1 jaje
100 g ribanog sira
80 g krušnih mrvica
začini po želji
Priprema:
Naribajte tikvice i mrkvu te ostavite da malo odstoji. Iscijedite višak vode. Podinstajte luk, ohladite i dodajte ribanim tikvicama te začinite po želj. Umiješajte sir i brašno po potrebi te dobro promiješajte sve sastojki. Ostavite u hladnjaku na pola sata, a zatim oblikujte popečke, uvaljajte ih u krušne mrvice i pecite ih na maslinovom ulju ili maslacu.
Krem juha od tikvica
Sastojci:
1 veća tikvica
nekoliko manjih krumpira
pola mrkve
sol i papar
listići peršina za dekoraciju
Priprema:
Krumpire i mrkvu ogulite i narežite na manje komade te staviti kuhati u lonac s posoljenom vodom. Kada krumpir malo omekša, dodajte tikvice te kuhajte još 10 minuta. Kada je kuhano, izlijte višak vode te izmiksajte štapnim mikserom. Začinite po želji i ukrasite listićima peršina.
Uštipci od tikvica s umakom od jogurta
Sastojci:
2-3 tikvice
1 protisnuti režanj češnjaka
3 sitno narezana mlada luka
125 g izmrvljenpg feta sira
2 žlice sitno sjeckanog peršina
2 žlice sitno sjeckane metvice
1 žlica sjcekanog kopra
pola žličice ribanog muškatnog oraščića
2 žlice brašna
2 jaja
papar
2 žlice maslinova ulja
Za umak od jogurta:
250 g jogurta
1/4 krastavca narezanog na kockice
1 žlica sitno sjeckanog kopra
papar
Priprema:
1. Tikvice narbiajte na čist ubrus i pokrijte drugim ubrusom. Lagano tapkajući, temeljito ih posušite. Ostavite ih da malo odstoje.
2. U međuvremenu pripremite umak. Izmiješajte jogurt, krastavac, kopar i papar u zdjeli za posluživanje. Pokrijte i stavite u hladnjak.
3. Prebacite tikvice u veliku posudu. Dodajte češnjak, mladi luk, sir. začinsko bilje, muškatni oraščić, brašno i papar. Jaja umutite u drugoj posudi pa umiješajte u smjesu s tikvicama.
4. Na vatri srednje jačine, zagrijte ulje u tavi za prženje. Četiri pune žlice stavite u tavu, tako da budu razdvojene i pržite uštipke m do 3 minute sa svake strane. Izvadite ih iz tave i stavite na kuhinjski ubrus da se ocijede. Držite ih na toplom. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 8 uštipaka.
5. Vruće uštipke poslužite s umakom od jogurta, ukrašene četvrtinama limuna.
Kus-kus s tikvicama i pečenim pinjolima
Sastojci:
115 g suhe leće
55 g pinjola
1 žlica maslinova ulja
280 g narezanih tikvica
2 protisnuta režnja češnjaka
1 crveni luk narezan na kockice
250 g narezanih rajčica250 g kus-kusa
400 ml povrtnog temeljca
3 žlice natrganih svježih listića bosiljka
papar
Priprema:
1. U posudu stavite leću s dosta hladne vode. Kada voda uzavre, kuhajte leću na jakoj vatri 10 minuta. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta, dok leća ne omekša.
2. U međuvremenu, uključite pećnicu na srednju jačinu. Na lim za pečenje rasporedite pinjole u jednom sloju i prepecite ih da ravnomjerno dobiju zlatnožutu boju - pazite da ne izgore. Prepečene pinjole prebacite u malu zdjelu i stavite sa strane.
3. U tavi za prženje zagrijte ulje na vatru srednje jačine. Dodajte luk, češnjak i tikvice i pržite ih uz često miješanje 8 do 10 minuta, dok povrće ne omekša i tikvice ne dobiju zlatnu boju. Dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta.
4. U međuvremenu, stavite kus-kus u vatrostalnu posudu. U drugoj tavi zagrijte povrtni temeljac dok ne uzavre. Prelijte kus-kus vrućim temeljcem i ostavite neka odstoji 10 minuta, dok kus-kus ne upijte svu tekućinu i ne omekša.
5. Ocijedite leću i umiješajte je u kus-kus. Umiješajte i natrgane listiće bosiljka i začinite s dosta papra. U posudu za posluživanje prvo rasporedite leću i kus-kus, a zatim po njima rasporedite kuhano povrće. Pospite pinjolima, ukrasite bosiljkom i poslužite.
Izvor: Vegetarijanska kuhinja za svaki dan
(Zbrika najboljih recepata - Znanje)
Riža s tikvicom
Sastojci:
200 g riže
1 veća tikvica
3 žlice maslinova ulja
1 mladi luk
1 češanj češnjaka
20 g maslaca
1 kocka za juhu
sol
peršin
bosiljak
ribani parmezan
Priprema:
Ogulite tikvicu i narežite je na kockice. Na maslinovo ulje stavite luk, češnjak i tikvice te kratko dinstajte. Dodajte rižu, sol, maslac, kocku za juhu i začine po želji te zalijte vodom. Promiješajte i ostavite da se kuha. Pri kraju dodajte bosiljak i sjeckani peršin. Poslužite toplo s ribanim parmezanom.
Hrskavi rezanci s tikvicom
Sastojci:
suncokretovo ulje za prženje
115 g rižinih rezanaca
115 g zelenih mahuna
2 mrkve
2 tikvice
komad svježeg đumbira
pola manje glavice kineskog kupusa
2 mlada luka
2 žlice vina
2 žlice sojinog umaka
prstohvat šećera
2 žlice sjeckanog korijandera
Priprema:
Uijte ulje do polovice woka. Zagrijte te u nekoliko navrata ubacite rižine rezance i pržite ih jednu i pol minutu dok ne nabubre i postanu hrskavi. Izvadite ih iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Odlijte ulje od prženja iz woka i ostavite samo 2 žlice.
Zagrijte ostatak ulja pa dodajte mahune i pržite ih 2 minute uz snažno miješanje. Dodajte mrkvu i tikvice te đumbir narezan na tanke trake. Pržite kratko, stalno miješajući.
Dodajte kineski kupus i mladi luk te još malo pržite. Na kraju umiješajte sojin umak, vino i šečer. Promiješajte.
Dodajte sjcekani korijander i dobro protresite. Poslužite odmah uz rižine rezance.
Izvor: Vegetarijanska kuhinja za svaki dan
(Zbrika najboljih recepata - Znanje)