Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Vrlo zdrava i niskokalorična namirnica

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Pita od špinata i feta sira

Sastojci (za 6 osoba)

4 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 kg svježih listića mladog špinata, opranih, ili 500 g odmrznutog špinata
4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
3  jaja, tučena
200 g feta sira
sol i papar
100 g maslaca
225 g kora za pitu (radite s jednom po jednom, a ostale imajte pod vlažnom krpom)

Priprema

1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja, ili smrznuti špinat te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.
2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršin, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
3. Otopite maslac i premažite metalni lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.
4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C otprilike 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izvor: Mediteranska kuhinja za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

3/6