Namirnica u fokusu: Sezona je smokava, a mi vam otkrivamo nekoliko ukusnih recepata

Kraljica Mediterana

Namirnica u fokusu: Sezona je smokava, a mi vam otkrivamo nekoliko ukusnih recepata

Krostata od smokava, ricotte i meda

Sastojci:

prhko tijesto:

150 g brašna
prstohvat soli
75 g maslaca, rashlađenog i narezanog na komadiće
25 mljevenih badema
hladna voda

nadjev:

6 smokava
100 g šećera
600 ml vode
4 žumanjaka
1/2 žličice arome vanilije
500 sira ricotta, ocijedite tekućinu
2 žlice livadnog meda i još jedna žličica kojom ćete poškropitit krostatu

Priprema:

1. Lagano namastite rebrasti kalup za krostate s odvojivim dnom. Prosijte brašno i sol u multipraktik, dodajte maslac i uključite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastijci sjedinili. Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte 8 cm duže od kalupa. Pažljivo položite tijesto u kalup i pritisnite da se kalup dobro obloži. Valjkom za tijesto pređite preko ruba kako biste uredile rubove i uklonili višak tijesta. Pokrijte tijesto papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta.
2. Izvadite podlogu od tijesta iz hladnjaka i pecite je 15 minuta u pećnici prethodno zahrijanoj na 190 stupnjeva, a zatim uklonite kuglice i papir. Vratite u pećnicu na još 5 minuta.
3. Stavite smokve, polovinu šećera i vodu u lonac. Nakon što uzavre, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, ocijedite i ohladite. Umiješajte žumanjke i aromu vanilije u ricottu, dodajte ostatak šećera i med te dobro promiješajte. Smjesu stavite na podlogu od tijesta i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice, a kad budete spremni za posluživanje, uzduž razrežite smokve na pola i položite ih na krostatu, tako da je odrezani dio okrenut prema gore. Poškropite medom i poslužite odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izvor: Deserti za svaki dan (zbirka najboljih recepata, Znanje)

2/6