Ljeto nam donosi pravo bogatstvo okusa, jer sada je sve prepuno ukusnog povrća i voća. Među meni omiljeno povrće spadaju i mahune – i to svih vrsta, žute, zelene, žućkasto-zelene, s ružičastim pjegicama, okrugle i plosnate, široke i uske, duže i kraće.
Mahune sadrže proteine i ugljikohidrate, imaju nešto malo masti, a čak 90 posto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu kalorijsku vrijednost. Bogate su vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom…
Kod kupovine svježe mahune, bez obzira na vrstu, obratite pozornost više stvari:
- izvana moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu prepoznatljivu boju
- moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati dojam mlohavosti i žilavosti
- pripazite da nemaju „žicu“ ("konac"), odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njezinoj dužini nema žilavu sponu koju je gotovo nemoguće skuhati, a te zbog toga umanjuje njihovu gastronomsku vrijednost.
Sada je vrijeme i da skuhate ukusno jelo od mahuna i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti.