Ljepljivi kolačići od kave i oraha
Sastojci (za 6 osoba)
1 žlica instant kave u prahu
150 g brašna za dizana tijesta
1 žličica mljevenog cimeta
55 g omekšalog maslaca i dodatni maslac za namašćivanje
55 g prosijanog smeđeg šećera
2 velika razmućena jaja
55 g sitno nasjeckanih oraha
Umak butterscotch
25 g krupno narezanih oraha
55 g maslaca
55 g smeđeg šećera
150 ml punomasnog vrhnja
Priprema
1. Rastopite kavu u prahu u dvije žlice uzavrele vode i odložite. Pomiješajte brašno za dizana tijesta i cimet u zdjeli. Stavite maslac i šećer u zasebnu zdjelu i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno umiješajte jaja. Dodajte malo brašna ako vidite da su se pojavile grudice. Umiješajte polovinu količine smjese brašna i cimeta, a zatim umiješajte i ostatak naizmjenično s kavom. Umiješajte orahe.
2. Podijelite smjesu u 6 namasćenih kalupčića od metala. Stavite komad namašćene folije na svaki
i učvrstite gumicom. Stavite kalupe u duboki lim i ulijte dovoljno provrele vode da dođe do pola visine kalupa. Prekrijte lim folijom, a krajeve presavijte ispod ruba.
3. Pecite kolače u vodenoj kupelji 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C ili dok vidljivo ne povećaju obujam i budu čvrsti na dodir.
4. Za to vrijeme pripremite umak. Stavite sve sastojke u lonac na laganu vatru i miješajte dok se ne rastope i pomiješaju. Uklonite s vatre kad smjesa provre. Izvadite kolače na tanjur za posluživanje, prelijte vrućim umakom i poslužite.
Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb